Nu börjar lingonen att rulla in
Kvarlevor från vad somliga kallar en svunnen tid visar sin livskraft på en parkeringsplats i Höllviken.
Uppslutningen är stor och ivern påtaglig när människorna står och spejar mot infarten.
Alla väntar de på Fru Johansson.
Bakom företagsnamnet finns Anne och Rolle Johansson som åker runt med två bilar i södra Skåne och säljer bär, sylt och svamp. En affärsrörelse som står med hälen i dåtiden och en enstaka stortå i nutid.
– Samhället har förändrats. Jag har gjort det här i 35 år och i början var vi säkert 20 stycken som åkte runt och sålde bär. Och alla sålde jätte bra. Nu är vi bara två kvar. Att köpa sina bär och själv koka sylt är på samma upphällning som att baka sitt eget bröd eller ännu längre tillbaka kärna sitt eget smör. Stormarknader, snabbmat och halvfabrikat är i stället den nya generationens vardag och de flesta vet nog inte hur man kokar sylt själv.
– Varje år mister jag runt 300 kunder på grund av ålder. Och de ersätts inte av ungdomar eller barnfamiljer.
– Inte vill de unga ha lingon till sin pizza, säger Rolle Johansson dystert. Generationsklyftan syns även på parkeringsplatsen i Höllviken.
– Vi sa just det. Det är verkligen en viss ålder på personerna här, säger en dam och nickar menande mot den majoritet av gråhåriga huvuden runt om henne.
– Ändå är det stor skillnad mellan att köpa sylt och göra den själv. Egentillverkat blir ju så mycket godare, säger Majken Jeppsson och smackar med läpparna.
På frågan om det inte beror på att syltkokning tar för lång tid blir reaktionen energisk.
– Inte då! Det går så snabbt så. För mig tar det kanske en halvtimme, säger Majken Jeppsson och ger sitt recept:
– För att koka sylt är det bara att skölja bären i lite vatten. Inte för mycket så att smaken sköljs bort. Sedan kokar jag och tillsätter sex hekto socker till ett kilo lingon. Och rör om tills sockret smälter.
De flesta på parkeringsplatsen föredrar rårörda lingon som tar något längre tid att tillaga men Ellen Hallenheim har sin egen blåbärsfavorit:
– Jag gör marmelad av blåbär och jordgubbar. På en timme kokar jag bären, lägger i socker efter smak och tillsätter tre teskedar melatin för att få det att hålla längre. Sedan är det bara att äta på en ostmacka.
– Jättegott, säger hon med lysande ögon. Den sinande marknad som Rolle Johansson vittnar om syns det dock inga bevis på idag. Människorna kretsar angelägna kring skåpbilen och går iväg med stora lådor fulla av bär.
– Det beror på lingonen. De säljer allra bäst här i trakten och idag är första dagen vi kör ut dem, säger Anne Johansson.
Ännu finns det därför behov nog för att Rolle Johansson ska vilja fortsätta med sin rörelse.
– Jag är bara 53 år nu så jag kan säkert fortsätta i 20 år till. Än är jag inte redo att kasta in handduken.
Även svunna tider har sina ihärdiga kämpar.
Lina Hansson