Annons

Nu avslutas ett långt kapitel på Mariebergs gård

1948 flyttade Lars Kristerson till herrgården Marieberg, då var han 14 år. 71 år senare bor han fortfarande kvar och har hunnit gift sig, skaffa barn och njuta av livets goda ting. Det är med sorg i hjärtat som Lars och hans fru Jane, nu beslutat sig för att sälja gården.
Marieberg • Publicerad 12 januari 2020
Jane och Lars Kristerson har bestämt sig för att sälja Mariebergs gård.
Jane och Lars Kristerson har bestämt sig för att sälja Mariebergs gård.Foto: Melina Solcà

Regnet har precis lagt sig när Lars och Jane Kristerson glatt öppnar dörren och bjuder in till den vackra gården uppe på höjden vid Marieberg. Genom ett av köksfönstren kan paret se ut över sina vidsträckta ägor.

– Vi har tre kilometer mark från norr till söder och två kilometer från öst till väst, säger Lars stolt.

Mariebergs gård från utsidan.
Mariebergs gård från utsidan.Foto: Melina Solcà
Annons

Den totala markytan är på 310 tunnland. Mark, som i generationer bestått av olika sorters lantbruk och djurhållning. Jane och Lars hade själva som mest 160 kor och sju hästar på gården. Och de har även fört vidare traditionen av lantbruk genom att odla både raps, betor och olika sädesslag. När paret nådde ålderns höst avvecklade de djurhållningen. Istället investerade de i en spannmålstork och arrenderade ut stora delar av marken. Lars är stolt över vad han och hans fru Jane, har åstadkommit under alla dessa år.

– Jag har gjort allt jag kunnat för att prestera. Jag önskar att min far och mor hade levt så att jag hade kunnat visa allt vi gjort på den här gården, de hade dött av glädje, säger Lars.

När Lars var liten, innan hans familj flyttade till Mariebergs gård, bodde de på Rydsgårds gods där fadern arbetade som godsförvaltare. Tidigt introducerades Lars för ridning, något som blev hans stora intresse under livet. Då, brukade han hjälpa fadern genom att rida ut på åkrarna och inspektera att de anställda skötte sina jobb. När de sedan flyttade, tog han hästintresset med sig.

Jane Kristerson visar upp de två rokokostolar som Lars köpte som ett minne från Rydsgårds gods.
Jane Kristerson visar upp de två rokokostolar som Lars köpte som ett minne från Rydsgårds gods.Foto: Melina Solcà

Paret visar runt bland de olika rummen som är fyllda med vackra föremål. Allt kommer de inte att få med sig nu när de bestämt sig för att flytta. Men två rosa rokoko-stolar ska de ta med. De har ett högt affektionsvärde för Jane och Lars.

– Det är ett minne från tiden på Rydsgårds gods. Jag köpte dem för tusen kronor styck men nu är de värda mycket mer, säger Lars.

När paret tog över gården från Lars föräldrar på sjuttiotalet, var golvplankorna alldeles nedslitna. Ny fiskbensparkett lades istället in och köket renoverades om i typisk sjuttiotalsanda. Bakom köket fanns tidigare två pigkammare som nu är omgjorda till tvättstuga och sovrum.

– Pigan som bodde i det här rummet hade en romans med en av drängarna. För att han inte skulle bli upptäckt av gårdsherren, fick han snällt hoppa ut genom fönstret, trots att det var tre meter ner till marken, säger Lars och skrattar.

När Lars och Jane Kristerson tog över gården från Lars föräldrar, renoverade de om en del av huset. Bland annat lades det nya golv i fiskbensparkett i större delen av huset.
När Lars och Jane Kristerson tog över gården från Lars föräldrar, renoverade de om en del av huset. Bland annat lades det nya golv i fiskbensparkett i större delen av huset.Foto: Melina Solcà

Mariebergs gård är minst sagt en outtömlig källa till anekdoter, både från tiden innan och under de år som Lars och Jane bott här. Det framgår snabbt när husesynen fortsätter och paret visar den vitmålade glasverandan som under vintern fått agera skafferi.

– Här ute brukade vi dansa om kvällarna när vi var unga och hade fester. Då var det skönt att kyla av sig lite från värmen där inne, säger Jane.

När Lars träffade Jane för första gången var det på en dansbana. Hon är elva år yngre än han och förstod inte alls vad hon skulle göra med en så gammal gubbe. Men efter att Lars enträget uppvaktat henne en tid, vande hon sig vid hans sällskap. Nu har de varit gifta i 51 år.

Annons

För att ha en lyckad kärleksrelation tror Jane att man måste våga gå till botten med de problem man har mellan sig.

– Har man en fnurra på tråden är det viktigt att reda ut vad det är. Relationer går upp och ner, säger Jane.

– Och att alltid vara i konsensus, fyller Lars i.

Kontoret där Jane och Lars Kristerson brukar sitta och arbeta i.
Kontoret där Jane och Lars Kristerson brukar sitta och arbeta i.Foto: Melina Solcà, Melina Solcà

Mariebergs gård bär på många minnen som paret kommer att ha med sig livet ut. Nu väntar ett nytt kapitel för dem som trots att de älskar gården innerligt, ser att den behöver mer omvårdnad än vad de själva mäktar med.

– Åh det känns i hjärtat, det gör det verkligen. Det är för jävligt att behöva släppa den här utsikten trots att jag bara är 85 år gammal. Livet här har varit underbart, säger Lars.

Paret kommer inte att flytta långt, de trivs bra i kommunen. De har redan ordnat en lägenhet i Trelleborg och har en liten sommarstuga i Smygehamn. Flera intressenter har hört av sig angående gården. Men än så länge vet paret inte till vem de kommer att sälja. Förhoppningen är att det kommer fortsätta bedrivas lantbruk på Marieberg men framförallt att det är någon som kan betala för vad den är värd.

Paret Kristerson kan genom sitt köksfönster se ut över de vidsträckta åkrarna som tillhör Mariebergs gård.
Paret Kristerson kan genom sitt köksfönster se ut över de vidsträckta åkrarna som tillhör Mariebergs gård.Foto: Melina Solcà

Om Lars och Jane Kristerson

Bor: Mariebergs gård, Minnesberg. Gården byggdes omkring 1850. Lars flyttade till gården 1949, då var han 14 år.

Yrke: Lars är lantbrukare och uppfinnare. Jane är lärare. Nu är båda pensionerade sedan flera år tillbaka.

År som gifta: 51.

Familj: Två barn och barnbarn.

Melina SolcàSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons