Annons

Nu är det hårt tryck på vårdcentralerna

Det råder högtryck på kommunens vårdcentraler. Eftersom personalstyrkan halveras på vårdcentralerna under sommaren blir belastningen på lasarettets jourcentral också extra hög. Personalen tycker dock att de har situationen under kontroll.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

På Centrumkliniken i Trelleborg klarar man patientantalet under sommaren genom att inte planera in några rutinmässiga undersökningar som till exempel årskontroller.

– Vi får göra en medicinsk prioritering och ta de mest akuta och halvakuta fallen, säger verksamhetschef Cecilia Falkenblad.

Annons

Cecilia Falkenblad tycker ändå att kliniken lyckas ganska bra med att ta hand om patienterna från det egna området. Problemet är att det är många patienter som egentligen tillhör andra distrikt som ringer och vill ha en tid.

– Dessa patienter tar vi naturligtvis också hand om så gott vi kan, säger Cecilia Falkenblad. Även på vårdcentralen i Anderslöv är trycket hårt. Men trots att personalstyrkan nästan är hälften så stor under sommaren har mottagningen lyckas att behålla de dagliga 20 akuttiderna. Fyra av dessa har dock öronmärkts för patienter från Svedala under sommaren.

– De har väldigt stor belastning i Svedala och har haft svårt att hitta läkare, därför hjälper vi dem som grannvårdcentral med fyra akuttider per dag, berättar Margareta Eliasson, tf verksamhetschef och läkare på Anderslövs vårdcentral.

Även det ökade antalet sommargäster i Anderslövstrakten har periodvis gett extra mycket att göra. På jourcentralen på Trelleborgs lasarett kan personalen märka att det finns mindre resurser ute på vårdcentralerna.

– Vi får helt klart många patienter som egentligen skulle ha sökt hjälp på vårdcentralerna, säger Ulla-Britt Danielsson, sjuksköterska på akutmottagningen.

Enligt Ulla-Britt Danielsson vet man dock av erfarenhet att det brukar vara så under sommaren och det finns viss beredskap.

– Särskilt under kvällarna kan det bli ganska fullt, då har vi fått kalla in bakjouren ett par gånger per vecka.

Personalstyrkan är dock förhållandevis intakt på jourcentralen under sommaren.

– Vi försöker hålla samma antal i personalen, här får vi ju vikarier under sommaren, så är det ju inte i samma utsträckning ute på vårdcentralerna, säger Ulla-Britt Danielsson.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons