Nu är det gamla lasarettet historia

Efter 73 år rivs nu äldsta delen av Trelleborgs lasarett. Det är det sista steget i förändringen av lasarettet som nu tar sin början.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2005

År 1932 invigdes det nya lasarettet i Trelleborg i hörnan Östervångsvägen –Hedvägen.

Flytten skedde från nuvarande museet. Så småningom växte lasarettet och den första byggnaden har under åren innehållit bland annat öron, näsa, halsavdelning, förlossningsavdelning och psykiatrisk vårdavdelning.

Där byggnaden nu rivs kommer grönytor att anläggas och fler parkeringsplatser. Besökande till laboratorier och röntgen kommer att få en särskild ingång och slipper gå in genom huvudentrén.

Byggandet av det nya lasarettet har pågått i omkring fem år.

– Det har varit jobbigt men gått förvånansvärt bra, säger Christina Edlund, lasarettets projektledare för bygget. Omflyttningarna har tagit lite längre tid än planerat.

Rivningen kommer att pågå till mitten av oktober och vid årsskiftet ska allt vara klart.

Materialet från den rivna byggnaden sorteras redan i samband med rivningen för det är alltför dyrt att lämna det som osorterat avfall.

– Jag minns att jag var med på det första planeringsmötet för lasarettets ombyggnad 1989, säger Jan Lindell, Regionfastigheters projektledare för bygget. Det är lång tid.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.