Notorisk bilinbrottstjuv dömd till skyddstillsyn

Med jämna mellanrum sedan i somras har mannen brutit sig in i bilar runtom i Trelleborg. Nu har han fått sin dom vid Trelleborgs tingsrätt; skyddstillsyn och vård.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2004

Polisen tror att 18-åringen varit en av de mest aktiva bilinbrottstjuvarna i Trelleborg i år. Nu har dömts för ett antal inbrott och försök till inbrott i bilar.

Mannen har missbruksproblem vilket åklagaren menar är en anledning till varför han begår brotten. Med tanke på detta och på mannens låga ålder valde åklagaren att yrka på skyddstillsyn i kombination med vård.

– Man får ju försöka med det någon gång. Vi får se om det hjälper, annars får det väl undanröjas och bli något annat straff i stället, säger kammaråklagare Anders Lethin.

– Han har ju också suttit häktad i tre veckor och det kan ju också ses som någon form av straff, fortsätter han.

Och tingsrätten höll med. I fredags föll domen; skyddstillsyn kombinerat med öppenvårdsbehandling. Dessutom ska han betala skadestånd till några av dem i vars bilar han gjort inbrott. Sammanlagt närmare 5000 kronor.

Förutom för nio försök till stöld och en genomförd stöld dömdes mannen för tre ringa narkotikabrott, en olovlig körning och rattfylleri. Mannen greps av polisen redan i somras men släpptes senare på fri fot.

Efter att ha begått ett antal nya bilinbrott under hösten greps han på nytt den 20 oktober. Då hade ett vittne iakttagit hur han gjorde inbrott i en danskregistrerad bil på Flockergatan och gått iväg med en dator. Polisen fick mannens signalement och kunde senare gripa honom.

Denna gången både anhölls och häktades mannen eftersom man ansåg att det fanns risk för att han skulle begå nya bilinbrott. Mannen satt häktad fram till rättegången som hölls i Trelleborgs tingsrätt i fredags.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

Skyddstillsyn

Den som döms till skyddstillsyn slipper sitta i fängelse. I stället ställs personen under övervakning och är skyldig att träffa sin övervakare på utsatta tider. Övervakningen upphör normalt efter ett år.

Skyddstillsynen har en prövotid på totalt tre år vilket innebär att om personen begår nya brott eller missköter sig så kan ett nytt straff bli strängare.

KÄlla: Kriminalvården

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.