Annons

Nostalgi för dem som gillar tyskt

De har förälskat sig i de tyska bilmärkena Audi och dess föregångare DKW och de älskar ljudet från en puttrande tvåtaktsmotor. I dag hade medlemmar i Svenska Audi-DKW-klubben sin årliga serviceträff i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 28 maj 2011
Kopplingen är trasig på den gamla DKW modell F8:an och Steen Banke försöker hjälpa dess ägare att reparera den.
Kopplingen är trasig på den gamla DKW modell F8:an och Steen Banke försöker hjälpa dess ägare att reparera den.Foto: Tomas Nyberg
Gert Holmgren passade på att ta en titt på gamla bilar när Svenska DKW-Audiklubben träffades i Trelleborg.
Gert Holmgren passade på att ta en titt på gamla bilar när Svenska DKW-Audiklubben träffades i Trelleborg.Foto: 
Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. I parkeringsfickorna utanför företaget Prefence på Maskingatan står en rad välvårdade bilar från svunna tider. Herrar som nått medelåldern eller mer därtill går runt och beundrar detaljer med nostalgi i blickarna. Inne i företagets lokaler står en bil från 1939 upphissad och Steen Banke försöker klura ut hur han ska göra för att åtgärda en trasig koppling.

– Detta är en träff där vissa skruvkunniga medlemmar hjälper dem som är mindre skruvkunniga, förklarar Alf Påhlsson, ägare till Prefence och själv medlem i Svenska Audi-DKW-klubben.

Annons

Den upphissade bilen är en DKW modell F8 och ägaren, Sixten Nilsson, har dragit den på släp ända från Västervik för att få hjälp med den trasiga kopplingen.

– Nu har jag en ny kopplingsvajer. Frågan är bara om den är nog lång och om det går att justera in den, säger Sixten Nilsson som hoppas att kunna ta bilen på släpet till Sundsvall senare i år för att delta i årets DKW-rally.

Vid ett bord intill står Lennart Nilsson från Vanstad och testar kondensatorer från en DKW 1000s av 1961 års modell. Den tillhör Mats Dahlberg från Bjuv som också tagit sig till Trelleborg för att få lite hjälp.

– Just när det gäller tändning och sånt så är jag inte så hemma i det. Jag gör mer det grövre mekandet, säger han och berättar att den lindblomsgröna lilla bilen köpte han för tio år sedan.

– Det var därför att jag hade en sån när jag var ung.

Även för Alf Påhlsson ligger det nostalgiska skäl bakom att han ägnar sig åt just DKW-bilar.

– Det är ju detta man kommer ihåg. Min pappa körde DKW och sålde sådana bilar, säger han.

Henrietta Johansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons