Nordliga vänner tackar för väg
För 55 år sedan kom tio femtonåriga trelleborgspojkar till ett sönderbombat Hammerfest. Världens nordligaste stad var i spillror efter kriget och i stort behov av hjälp i återuppbyggnaden. Resultatet blev trelleborgsvägen.
Redan året innan, 1949, blev de båda städerna vänorter och de svenska ungdomarnas resa blev det första utbytet. Under några juliveckor byggde trelleborgspojkarna vägen i Hammerfest som sedan blev uppkallad efter deras hemstad. Av invånarna i staden fick de namnet "De svarta baskrarna" på grund av de huvudbonader de använde. Sedan dess har utbytet varit tynande. Trelleborg har i stället haft goda kontakter med sin andra vänort Sassnitz. Men nu vill man återuppta kontakten i Hammerfest när norrmännen firar 100-årsdagen av unionsupplösningen den sjunde juni och samtidigt tacka ordentligt för vägen som byggdes för 55 år sedan.
Kommunledningen i Trelleborg samt två av "ungdomarna" från det första utbytet, Hans Janstad och Rune Gren, kommer därför besöka staden som bjuder in till ett späckat program. Dessutom kommer två ungdomar från barn- och ungdomsberedningen i Trelleborg följa med för att åter ta upp tråden för det unga utbytet.
– Det har varit många år utan besök och naturligtvis har avstånd spelat stor roll, säger Nils-Gunnar Snygg (s), kommunfullmäktiges ordförande och en av dem som nästa måndag ger sig av mot nordligare breddgrader. I stället för att vända sig bort från Sverige vill norrmännen knyta grannarna närmare sig på dagen för unionsupplösningen. Därför blir det gemensam flagghissning och nationalsång från båda länderna.
– Vi kommer dessutom bli dubbade i isbjörnsklubben. Jag vet inte riktigt vad det innebär, säger en undrande men nyfiken Nils-Gunnar Snygg som ser resan som en bra början på ett kommunalt utbyte.
– Det positiva är att det skapar förståelse och att man lär sig av varandras miljöer. Från Sassnitz har vi till exempel god förståelse och vi har lärt oss om deras problem, säger han.
– De gagnar oss att veta hur omvärlden ser ut.
Kristofer Naess