Annons

Nollbudget för flyktingbarn

Trelleborgs kommun budgeterar inga pengar alls för arbetet med de ensamkommande flyktingbarnen. Samtliga kostnader betalas av Migrationsverket. Men ersättningssystemet kan se olika ut. I många fall lägger kommunen ut pengar som de får igen i efterhand. Det gäller till exempel ombyggnader av lokaler dit flyktingungdomarna flyttar när de lämnar transitboendena. I andra fall får kommunen pengar i förhand.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2011

Några exempel på kostnader:

I grundavtalet med Migrationsverket får Trelleborgs kommun 1 600 kronor per dygn för en plats som inte ännu är belagd med en person. När en ungdom flyttar in får kommunen istället 1 900 kronor per dygn.

Annons

För själva avtalet med Migrationsverket får kommunen 0,5 miljoner kronor. Dessa ska täcka en del av de administrativa kostnaderna.

De barn som är under asylprövning har rätt till svenskundervisning som också ersätts av Migrationsverket.

För de barn som har asyl ges ersättning för så kallade fritidsfrämjande aktiviteter. Trelleborgs kommun fick i år 170 000 kronor för detta.

Alla utredningar enligt socialtjänstelagen som görs på ungdomar utförs av socialsekreterare inom kommunen. Deras arbete ersätts också av Migrationsverket.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons