Annons

Niornas höstbetyg är de sämsta sedan 2003

Inte sedan 2003 har höstbetygen för niondeklassarna i de kommunala skolorna varit sämre. Det var insikten om detta som utlöste Claes Henrikssons kommentarer i mailkonversationen med tjänstemannen.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2009

Det genomsnittliga preliminära meritvärdet för niorna efter höstterminens betygsättning ligger på 181,6. Medelvärdet är fyra poäng sämre än 2007 och det sämsta resultatet på fem år. Bäst klarar sig Väståkraskolan i Anderslöv, med 203 i meritvärde, och sämst är Fågelbäcksskolan med 170. Bäst av alla klarar sig den fristående Kunskapsskolan med ett meritvärde på 210.

Siffror från skolförvaltningen visar också att 26 procent av niorna i de kommunala skolorna är obehöriga för studier på gymnasiet, en ökning med sex procentenheter sedan 2007. Här är dock Vannhögsskolan bättre än Kunskapsskolan, med bara 12 procent obehöriga jämfört med 18.

Annons

Claes Henriksson säger sig vara orolig över siffrorna och vill i en interpellation till Bengt Gunnarsson veta hur han ser på resultatutvecklingen och vad den beror på. Claes Henriksson tycker att Spjutspetsskolan förlorat sin legitimitet.

– Legitimiteten bygger helt på att man ska höja betygen i skolorna, säger Claes Henriksson.

Bengt Gunnarsson vill inte kommentera betygsstatistiken i TA. Han vill avvakta tills han ska svara på interpellationen i kommunfullmäktige.

– Det tar vi då, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons