Annons

Nioåringar ska bussas mellan skola och fritids

Nu stormar det ännu en gång kring eleverna på Lillevångsskolan. Föräldrar till barn som ska börja tredje klass fick i veckan ett brev med information om att deras barn till hösten kommer att ha sin fritidsverksamhet på vårdgymnasiet i stället.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2003

För att komma dit ska nioåringarna åka buss efter skolan. Därefter får föräldrarna själva hämta dem på vårdgymnasiet. - Barn ska inte behandlas som boskap, säger Mats Hansson, pappa till Joy som är en av tredjeklassarna. - Det känns inte alls bra att min dotter, som gått på Lillevångsskolan sedan förskolan, nu måste lämna sina kompisar efter skolan för att åka buss till fritidsverksamheten. Han undrar också hur de föräldrar som cyklar med sina barn ska göra nu. Barnens cyklar kommer att stå kvar på Lillevångsskolan när de tar bussen till fritidsverksamheten. Enligt skolans ledning har fritidsverksamheten på Lillevång redan för många barn. - Verksamheten har egentligen bara utrymme för 140 barn, men i dag har vi 170. Till hösten kommer den siffran att stiga till 200, vilket är oacceptabelt för både barn och personal. Därför var vi tvungna att göra något, säger biträdande rektor Monika W Olsson. Ledningen på Lillevångsskolan försökte länge hitta en annan lösning. - Vi ville ha en paviljong på skolan som en tillfällig lösning på problemet, säger Monika W Olsson. Men det fick vi inte igenom, kanske för att det är för dyrt. Därför blev skolans ledning i stället tvungna att acceptera att ett trettiotal elever skulle bussas till nuvarande vårdgymnasiet för att ha sin fritidsverksamhet där. Vilka elever som skulle komma ifråga fick de själva bestämma. - Jag och rektorn har utifrån olika kriterier som till exempel gruppens storlek gjort bedömningen att tredjeklassarna var lämpligast. Lars Ullmar arbetar med utvecklingsfrågor på skolförvaltningen och sitter med i lokalförsörjningsgruppen som kommit fram till lösningen att flytta vissa elever. - Jag är medveten om att detta inte är den bästa lösningen, men det är det som gäller. Det skulle inte ha varit en bra lösning med en dyr paviljong, som sedan stått tom i några år. Dessutom har skolnämnden beslutat att vi inte ska använda oss av tillfälliga paviljonger. - Eftersom det är beslutat att elever från Gislöv, Granlunda och delar av Lillevång i framtiden ska gå i vårdgymnasiets gamla lokaler bestämde vi att göra så här.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons