Nio månaders fängelse för sexövergrepp

Den trelleborgare som bjöd en flicka i tolvårsåldern på öl, fotograferade henne och smekte hennes kön döms till nio månaders fängelse. Men tingsrätten anser att det handlar om sexuellt övergrepp – inte våldtäkt.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2010

De foton som mannen, som är i 40-årsåldern, tog på flickan bevisar att han gjort sig skyldig till utnyttjande av barn för sexuell posering. Det menar Ystads tingsrätt som igår dömde mannen.

Han åtalades också för våldtäkt mot barn, men tingsrätten menar att han istället ska dömas för sexuellt övergrepp mot barn. Detta eftersom det inte kan slås fast att beröringen av hennes kön inneburit penetration, eller utförts på ett sådant sätt att det kan jämställas med ett samlag, och därmed en våldtäkt.

Det var i höstas som mannen, som har en nära relation till flickans familj, kom hem till henne när hon var ensam hemma. I förhör har hon berättat hur han bjöd henne på starköl som gjorde henne yr och sömnig. Han fotade henne och bad henne stoppa ner en hand i byxorna och se ut som om hon njöt.

Några dagar efter händelsen berättade flickan vad som hänt för en lärare. Läraren tog henne till skolkuratorn som i sin tur kontaktade polisen.

Mannen har bekräftat att han bjöd flickan på två starköl, fotograferade henne samt att han utvändigt vidrörde hennes underliv – men nekar till brott. Hon visade, enligt honom, inga tecken på berusning och han menar att han höll sin tumme mot henne underliv i max fem sekunder för att visa var klitoris sitter.

Utöver fängelsedomen döms mannen också till att betala 35 000 kronor i skadestånd till flickan. Målsägandebiträdet yrkade på 110000 kronor, men tingsrätten menar att kränkningsersättningen blir lägre eftersom mannen döms för en lindrigare gärning än vad han åtalades för.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.