Annons

Nio almar ska bort från kyrkogård

Trelleborg • Publicerad 6 december 2004
På några års sikt kommer alla almarna att försvinna från Fuglie kyrkogård. Almsjukan har drabbat dem. Bild. Tomas Nyberg
På några års sikt kommer alla almarna att försvinna från Fuglie kyrkogård. Almsjukan har drabbat dem. Bild. Tomas NybergFoto: 

Almsjukan har drabbat almarna på Fuglie kyrkogård. Nu begär kyrkorådet i Hammarlövs församling tillstånd av länsstyrelsen att få ta bort nio av de sjuka almarna.

Redan tidigare har almar tagits bort på kyrkogården och ersatts av lindar. De almar som står kvar, framför allt på östra delen av kyrkogården, är drabbade av almsjuka. På en del av dem syns skadorna tydligt medan andra ser betydligt friskare ut.

Annons

– Först hade vi tänkt ta alla i år, säger Mona Ekelundh, kyrkvärd i Fuglie. Men det hade blivit så kalt då. Vi tar nog resten om något år.

Almarna kommer att ersättas av andra träd, men vilken sort vet inte Mona Ekelundh ännu. De kommer dock inte att planteras så tätt som almarna eftersom de växer in i varandra.

Almsjuka är en parasitsjukdom på alm. Det är en sporsäckssvamp som huvudsakligen sprids med almsplintborren som är en insekt. Men även vind och regn kan sprida svampen. Svampen lever i veden där den ger ifrån sig sitt gift. Träden vissnar och dör.

Almsjukan är vanlig i Mellaneuropa men har också blivit allt vanligare här uppe hos oss. Den konstaterades första gången i modern tid i Stockholmstrakten på 1950-talet. Sedan dess har den spridit sig över landet, framför allt under 1980-talet.

Almsjukan kan vara orsaken till en minskning av almens pollen konstaterats sedan omkring 3900 år före Kristus. .

Christer Hansson

FUGLIE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons