Annons

Nils-André hyllas av vänner

En hyllning till nyligen bortgångne Nils André Malmström. Det villkonstnärens döttrar arrangera. Datum och lokal är inte bestämd ännu.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2006
Nyligen avlidne Nils André Malmström var produktiv. Bilden togs vid en utställning för några år sedan. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Nyligen avlidne Nils André Malmström var produktiv. Bilden togs vid en utställning för några år sedan. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Budet om Nils-André Malmströms död kom förra veckan. Genom åren skapade konstnären flera hundratals alster. Han arbetade i lera, målade med oljefärger på duk och gjorde även glasskulpturer. Idén att uppmärksamma Nils André Malmströms konstnärliga gärning fick Sara Malmström tillsammans med systern Åsa för ett tag kort efter det att deras fader gått bort.

– Det kom som en spontan ingivelse. Det här är inget som pappa har önskat uttryckligen, utan någon som jag och Åsa har kommit på själva, säger Sara Malmström.

Annons

Utställningen ska enligt hennes utgångspunkt bli en retrospektiv visning, en tillbakablickande mosaik där ett brett urval av hans konst, i huvudsak de skapelser som var i Nils André Malmströms ägo fram till hans död, finns representerade.

– Det är inte bestämt när utställningen ska arrangeras och heller inte var. Det blir under det här året och troligen i Trelleborg, fortsätter Sara Malmström.

Helt uteslutet är det inte att en visning kommer att arrangeras i andra delar av Skåne.

– Kanske i Malmö. Det hade varit fint om det fanns utrymme för en utställning i Trelleborg, gärna på Axel Ebbes konsthall, fortsätter hon.

Under större delen av sitt vuxna liv levde Nils André Malmström, kallad Nisse av konstnärskollegorna, på Östra Stranden. Det var där han skapade flera av sina verk.

– Exakt hur många verk som utställningen som vi vill arrangera ska omfatta vet jag inte. Men det blir i alla fall alltifrån oljemålningar till skisser, sådant som aldrig blev några konstverk, berättar hon.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons