Annons

Netto riskerar böter för undermålig arbetsmiljö

Det kan bli 50 000 i böter för danska matvarukedjan Netto om deras butik på Hedvägen Trelleborg inte förbättrar arbetsmiljön före den 29 oktober i år. Det har arbetsmiljöverket beslutat efter inspektion.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2004

I huvudsak gick myndighetens kritik ut på tre saker. Dels fattades tydliga rutiner för vem inom företaget som har hand om specifika frågor för arbetsmiljön. Dels saknades ordentlig utbildning hos personalen rörande säkerhetsfrågor. - Det handlar om att de anställda ska kunna kassarutinerna ordentligt och veta hur de bör uppträda vid hot, snatteri och rån, berättar Lena Lindskog som håller i ärendet på Arbetsmiljöverket. Dessutom ansåg Arbetsmiljöverket att det saknades personer som är utbildade i skonsamt arbetssätt. - Kassapersonalen bör inte sitta mer än två timmar i sträck utan avlösning. Det är just de som har mest skadebesvär i axlar och rygg. Då vi var där i fjor kunde inte butikerna visa att personalen bara satt i två timmar åt gången i kassan. Det är också vanligt att anställda som jobbar fredag och lördag några timmar får sitta hela sitt pass i kassan utan avlösning, säger Lena Lindskog. Vid den senaste inspektionen i år hade detta förbättrats. Men vissa problem kvarstår. - Vi ser helst att Netto åtgärdat detta på ett tydligt och uppföljningsbart sätt, till exempel genom att knyta en ergonom till sig. Netto har påbörjat arbetsmiljöutbildning för butikscheferna men allt är inte helt klart ännu. - Vi har tryckt på lite och nu har personalen på de inspekterade butikerna fått dokument kring arbetsmiljö och säkerhet men man har fortfarande inte gått igenom dem ordentligt med personalen, förklarar Lena Lindskog. Nu har Netto till den 29 oktober på sig att svara med en ordentlig handlingsplan för Trelleborgsbutiken och tre andra Netto-butiker i Skåne. Annars hotar böter. Runt årsskiftet kommer arbetsmiljöverket följa upp ärendet och då kan Trelleborgsbutiken bli en av de som inspekteras. - Det är inte säkert vilka det blir, men det är fullt möjligt, säger Lena Lindskog. På Netto ser man inte detta som något problem. - Det finns inte någon egentlig motsättning mellan oss och Arbetsmiljöverket. De menar till exempel att vi ska ha skyddsombud på butikerna. Vanligtvis är det de fackliga organisationerna som skall ordna detta men de har svårt att rekrytera eftersom få människor har lust att ideellt ta på sig den typen av engagemang, säger Lennart Dalberg som är förhandlingschef på Netto i Sverige. De frågor som Arbetsmiljöverket slagit ner på ser han inte som något oöverstigligt hinder. - Jag är övertygad om att vi hinner rätta till detta. Men sedan kan det ju dyka upp nya saker på vägen. Vi har en bra arbetsmiljö idag men det är inget arbete som låter sig göras på tio sekunder. Det handlar om att nöta in dessa frågor hos personalen, säger Lennart Dalberg. Själva hotet om böter är inget han bekymrar sig över. - 50 000 är inte en summa vi står och faller med. Däremot skulle det vara dålig reklam om det blev verklighet.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons