Annons

Nervösa dagar i jordgubbslandet

Bland potatis- och grönsaksodlingarna är dagarna inför midsommar mer nervösa än hektiska.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2009
Foto: 
"Att ha gårdsbutiken är också ett sätt att använda husen och hålla ordning här", säger Christine Persson.
"Att ha gårdsbutiken är också ett sätt att använda husen och hålla ordning här", säger Christine Persson.Foto: 
Christine och Per Axel Persson delar på arbetet kring gårdsbutiken. Till sin hjälp har de också 15 sommarjobbare.
Christine och Per Axel Persson delar på arbetet kring gårdsbutiken. Till sin hjälp har de också 15 sommarjobbare.Foto: 
Bara mogna och hela jordgubbar får följa med in i butiken.
Bara mogna och hela jordgubbar får följa med in i butiken.Foto: 
Foto: 
Christine och Per Axel Persson bedriver också vanligt lantbruk med till exempel raps.
Christine och Per Axel Persson bedriver också vanligt lantbruk med till exempel raps.Foto: 
I butiken säljs inte bara sådant som hör hemma på midsommarbordet.
I butiken säljs inte bara sådant som hör hemma på midsommarbordet.Foto: 

RÄNG. – Vädret styr väldigt mycket och vi kan aldrig börja plocka och packa förrän dagen innan, säger Christine Persson.

Hon driver gårdsbutiken Annedals gård tillsammans med sin man Per Axel Persson. De är inne på sin 18:e säsong som försäljare av flera av de viktigaste ingredienserna på midsommarbordet. På gården odlar de upp emot 30 olika sorters grönsaker, men den här veckan är det nypotatisen, dillen, gräslöken och jordgubbarna som är absolut viktigast.

Annons

Vanligtvis brukar även blommorna som säljs både som självplock och i buketter gå åt, men i år har de inte hunnit blomma ut.

– Det har varit för kallt, även om våren har känts som en varm vår. Så sent som i förra veckan var det nollgradigt på nätterna, säger Christine.

Även förra fredagens blåst- och regnoväder skadade stora delar av odlingarna.

– Här är en som blivit förstörd, säger Per Axel och håller fram en röd nyplockad jordgubbe.

Den ser tilltryckt och lite mosig ut och åker med ett kast in bland buskarna innan Per Axel fortsätter sin framfart mellan raderna i jordgubbslandet.

Ungefär ett halvt hektar med jordgubbsbuskar finns på Annedal. I början av säsongen får någon av skolungdomarna som sommarjobbar på gården ge sig ut och provplocka. Hur många mogna bär de hittar på tio meter avgör om det är dags att börja med självplockning eller inte.

– Många tycker att det är kul att plocka själva och så får barnen känna hur det känns att springa runt i jordgubbslandet, berättar Christine.

Själva har de för längesedan slutat lockas av möjligheten att stoppa vartannat bär som plockas i munnen istället för i den literskartongen – både Christine och Per Axel är uppvuxna på gård och Annedal är Christines föräldrahem. För dem står gården för trygghet.

– Att ha gårdsbutiken är också ett sätt att använda husen och hålla ordning här. Det är bra för lantbruket att ha flera olika produktionsgrenar och eftersom vi båda vill jobba hemma är det här ett bra sätt, menar Christine.

Ett arbete hemifrån innebär att man själv – eller vädret – styr över arbetstiderna. På midsommarafton blir det oavsett väder en hektisk dag. Det är idag som bär och potatisar ska upp ur jorden och sedan packas, innan de lämnas ut till kunderna. Lugnet på Annedals gård infinner sig först ikväll. Men något firande blir det inte förrän imorgon.

Annons

– Så länge vi har haft butiken har vi firat midsommar dagen efter tillsammans med några kompisar istället, säger Per Axel som tycker att sillen och potatisen är viktigast på bordet.

Och så jordgubbarna förstås.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons