Annons

Nej till motorväg utanför barnens skola

Låt E 6 gå där den går i dag. Det anser de flesta föräldrarna till barnen på Bäckaskolan och Fågelbäckskolan. Oron inför framtiden om förslaget att dra E 6 via Västra Ringvägen blir verklighet är stor.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2005
Föräldrar och barn har reagerat kraftigt mot förslaget att dra E6 och trafiken till hamnen via Västra Ringvägen som går precis intill Bäckaskolan. BILD: Tomas Nyberg
Föräldrar och barn har reagerat kraftigt mot förslaget att dra E6 och trafiken till hamnen via Västra Ringvägen som går precis intill Bäckaskolan. BILD: Tomas NybergFoto: 
En omdragning av E6 sker på bekostnad av skolbarnens hälsa. Det menar föräldrar till barnen på Bäckaskolan och boende intill Västra Ringvägen. Från vänster Kjell Svensson, Vladimir Kojcevski, Ulf Melin och Katarina Tydesten.
En omdragning av E6 sker på bekostnad av skolbarnens hälsa. Det menar föräldrar till barnen på Bäckaskolan och boende intill Västra Ringvägen. Från vänster Kjell Svensson, Vladimir Kojcevski, Ulf Melin och Katarina Tydesten.Foto: 
Tänk på barnens hälsa i första hand. Det menar Katarina Tydesten, ordförande i Bäckaenhetens föräldraförening.
Tänk på barnens hälsa i första hand. Det menar Katarina Tydesten, ordförande i Bäckaenhetens föräldraförening.Foto: 

Barnens hälsa bör prioriteras framför allt annat. Det menar föräldrarna som har sina barn på skolorna alldeles intill Västra Ringvägen som föreslagits bli en ny infart för E 6 i Trelleborg.

Det kommer troligtvis att innebära kraftigt ökad trafik längs vägsträckan som ligger bara några tiotal meter från Bäckaskolan.

Annons

– Jag personligen tycker inte att man ska dra E 6 precis utanför en skola. Det måste finnas bättre alternativ. I alla andra fall försöker man ju dra tung trafik bort från skolorna. E 6 kan gott fortsätta gå där den är, menar Rolf Svensson som har barn både på Bäckaskolan och Fågelbäckskolan.

Att det finns stor oro mot den nya dragningen av E 6 bland föräldrar till barnen på Bäckaskolan och Fågelbäckskolan är stort märktes inte minst i söndags. På mindre än ett dygn hade ett 70-tal föräldrar och barn hörsammat uppmaningen att visa sina åsikter om förslaget. I lördags ringde Trelleborgs Allehanda till ordföranden i föräldraföreningen "Bäckaenheten" Katarina Tydesten och bad henne kontakta ett par andra föräldrar som ville berätta om sin oro inför förslaget att låta trafiken frånE 6 till hamnen gå via Västra Ringvägen. Därmed satte djungeltelegrafen också i gång och strax före lunch i söndags hade närmare ett 70-tal föräldrar och barn samlats på parkeringen vid Bäckaskolan. Både stora och små ville framföra sin åsikt.

– Jag trodde inte att det var sant när jag fick se förslaget första gången, kommenterar Ulf Melin, som både bor i närheten av Bäckaskolan och är med i föräldraföreningen.

Föräldraföreningen har skrivit till kommunen och kommenterat förslaget om E 6. – Det handlar dels om avgaser och dels om risken för olyckor med farligt gods, säger Katarina Tydesten som menar att barnens hälsa bör gå före allt annat när man väger för- och nackdelar med den nya vägsträckningen.

– Hälsan och risken för olyckor är det viktiga, menar hon. Men det är inte bara en eventuell omdragning av E 6 som oroar föräldrarna till barnen på Bäckaskolan.

Även det truckcenter och den depå som planeras byggas norr om Sjöviksområdet menar de kan komma att öka den tunga trafiken på vägen intill skolan.

– Trafiken har ökat redan nu. Hur ska det bli om man bygger en mellandepå för lastbilarna där?, undrar Ulf Melin.

En liten kille ursäktade sig inför undertecknad reporter med orden "jag vill också säga något".

– Jag vill inte att stora lastbilar ska köra precis här utanför. Hur ska jag komma över gatan då, jag bor på andra sidan vägen.

Orden kom från Conny Friis som går i andra klass på Bäckaskolan. Hans skolkamrat Rasmus Gjäls intygar att eleverna har pratat om den nya vägen i skolan.

Annons

– Vi vill inte ha någon stor väg här, säger han.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons