Nej till Minnesbergsplan

Ägaren till Minnesbergs gård vill omvandla jordbruksmarken till småhusbebyggelse, men får nej av byggnadsnämnden.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2007
Ägaren till Minnesbergs gård vill bygga 400 nya småhus i byn, men får nej av byggnadsnämnden. Bild: Claes Nyberg
Ägaren till Minnesbergs gård vill bygga 400 nya småhus i byn, men får nej av byggnadsnämnden. Bild: Claes NybergFoto: 

I planerna finns med ungefär 400 småhus samt ett antal hästgårdar.

De nya småhusens skulle ligga mellan Minnesbergs gård och det före detta tegelbruket, där man beräknar att ett hundratal villor skulle kunna byggas. Söder om Minnesbergs gård på båda sidor om Minnesbergsvägen skulle ungefär 300 nya småhus få plats i ett senare skede..

Hästgårdarna vill ägaren bygga norr om byn, mellan väg 108 och Ömaden.

Ägaren har begärt ny planläggning av området för att tillåta bostadsändamål. En bakgrund är att marken är svårbrukad med styv lerjord. Förutom de nya småhus vill ägaren renovera gårdshusen till lägenheter eller äldreboende.

Men byggnadsnämnden tycker inte att utbyggnadsplanerna är någon god idé.

De argument som förs fram emot en så omfattande utbyggnad av Minnesberg är att byn inte utgör någon utvecklingsort i kommunen. Utbudet av samhällsservice är mycket litet. Det saknas också kommunalt avlopp på orten.

Dessutom har byn en tydlig karaktär av gammal bruksort, där det före detta tegelbruket och byn utgör en avgränsad, kulturhistoriskt tydlig och värdefull miljö.

Det före detta tegelbruket är föremål för utveckling och ett flertal idéer finns för vad fastigheterna ska användas till.

Den föreslagna utbyggnaden tar, enligt byggnadsnämnden, inte hänsyn till samhällsutbyggnaden i stort utan får ses som ett enskilt ekonomiskt intresse.

Byggnadsnämnden menar att förutsättningarna för den föreslagna utbyggnaden saknas. Budskapet till ägaren av Minnesbergs gård blir att det inte är aktuellt att börja med att planlägga för en sådan utbyggnad som ägaren vill ha.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.