Nej till klagande på Tommarpsvägen

Länsrätten liksom tidigare länsstyrelsen avslår överklagandet från några boende på Tommarpsvägen som vill sätta stopp för bygglovet för ett planerat småhus.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005

Det var i oktober 2002 som byggnadsnämnden först lämnade ett positivt förhandsbesked för ett nytt småhus vid Tommarpsvägen i Trelleborg.

Ett antal grannar överklagade, eftersom de tyckte att det planerade huset skulle bli för högt och att det fanns burspråk och balkong på huset.

Grannarna menade också att huset kunde placeras på ett bättre sätt så att det inte skymde och störde grannar. Först länsstyrelsen och sedan länsrätten sade nej till överklagandet av det positiva förhandsbeskedet, men när byggnadsnämnden sedan gav bygglov för huset, överklagade grannarna även detta, först till länsstyrelsen och sedan alltså vidare till länsrätten. I sitt överklagande till länsrätten menar grannarna att Trelleborgs kommuns byggnadsnämnd hanterat ärendet konstigt redan från början. De anser att de inte fått svar på sina frågor och att det dröjt länge innan de fått kunskap om bygglovet.

Byggnadsnämnden menar i sitt inlägg till länsrätten att grannarna varit negativa och anfört olika skäl till att säga nej till det nya småhuset.

Byggnadsnämnden hävdar att vare sig burspråk eller balkong på huset kan anses vara till nackdel för grannarna. När det gäller frågan om höjden på huset anser byggnadsnämnden att det inte i sig är tillräckligt för att grannarna ska vara utsatta för olägenhet. Enligt byggnadsnämnden ligger höjden på huset inom ramarna för andra byggnaders höjd i närheten. Nämnden menar att när det gäller klagomålen på hanterandet av ärendet så har gällande rutiner och plan- och bygglagen följts.

Den 4 mars i år höll länsrätten syn på platsen. Länsrätten hittar inga fel i byggnadsnämnden hanterande av ärendet. Inga anmärkningar finns heller mot byggnadens utformning och placering, även om vissa grannar får sin utsikt störd. Därför avslås överklagandena.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.