Annons

Nej till infart vid Bäcka

Naturskyddsföreningen i Trelleborg säger blankt nej till planerna på att dra in E 6 via Hedvägens förlängning och Västra Ringvägen.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2005

Föreningen anser att tung lastbilstrafik och farligt gods som passerar Bäckaskolan och Fågelbäcksskolan på 50 meters avstånd inte är bra.

"Vi säger på nytt bestämt nej till en sådan lösning med hänsyn till skolbarnens hälsa och säkerhet" skriver föreningen i sitt yttrande om förslaget till fördjupad översiktsplan för Stavstensudde.

Annons

Naturskyddsföreningen pekar särskilt på de problem som kan uppstå om barnen utsätts för luftföroreningar från trafiken nära skolorna. Barnen kan få bestående skador och därför är den enorma trafikoncentrationen med tillhörande avgaser och cancerogena partiklar nära skolorna oförsvarbar, skriver föreningen i sitt yttrande.

Föreningen anser dock att det är bra att den nya golfbanan på Stavstensudde nu flyttats västerut och inte längre ligger i anslutning till bostadshusen. När det gäller Maglarps grusgrop

och backsvalorna menar föreningen att det måste tas särskild hänsyn om kolonin ska kunna fortleva. Det behövs längre skyddsavstånd och mindre exploatering, anser föreningen.

Naturskyddsföreningen hävdar även att det finns risk för att de många nya bostäderna på Stavstensudde riskerar att störa även andra fåglar än backsvalorna och att strövstigar och upplysningar om naturvärdena behövs.

En fastighetsägare i Maglarp tycker också att E 6 ska följa den nuvarande sträckningen, eftersom det är den bästa in till staden och hamnen, enligt fastighetsägarens yttrande. Fastighetsägaren menar också att det borde finnas en busshållplats vid den nya rondellen vid Maglarp. De idrottsområden som lagts ut vill fastighetsägarens lägga ihop, för bland annat gemensamma p-platser.

Fastighetsägaren önskar också att en möteslokal skulle kunna planeras in när etapp två eller tre byggs ut.

En annan fastighetsägare vänder sig emot placeringen av en rondell som ska leda trafiken från väg 511 vid Tivolihusen till den planerade Skjutbanevägen på det nya området.

Dels ligger den för nära den nuvarande bebyggelsen, dels är den dålig ur trafiksäkerhetssynpunkt, menar fastighetsägaren, som bland annat vill veta hur mycket trafik som beräknas passera rondellen.

Fastighetsägaren kräver också att det ska vara minst 200 meter från tomtgränserna till biltrafiken och att det blir 30-gräns på Skjutbanevägen och i rondellen.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons