Annons

Nej till E 6 över fälten

Thorvald Hansson och Magnus Larsson vid Maglarp, där ett av alternativen för E6 infart till Trelleborg går fram, anser att vägen bör dras längs den nuvarande sträckningen.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2005
Thorvald Hansson och Magnus Larsson vill värna Albäcksån och kulturlandskapet och säger bestämt nej till en dragning av E6 norr om Maglarp. Bild: Tomas Nyberg
Thorvald Hansson och Magnus Larsson vill värna Albäcksån och kulturlandskapet och säger bestämt nej till en dragning av E6 norr om Maglarp. Bild: Tomas NybergFoto: 

Visst är det för vår egen och familjerna skull, men det handlar om ett mycket välbesökt promenadstråk och Albäcksån som hotas om man drar vägen enligt alternativet norr om Maglarp, säger de båda, som har sina gårdar i närheten av det område där vägen skulle gå fram enligt alternativet med en infart till Trelleborg norr om Maglarp.

De båda ser med oro på de planer som har diskuterats om att dra in trafiken från E6 till Trelleborg via en avfart norr om Maglarp, vidare in mot Trelleborg över markerna bort till Hedvägens förlängning och sedan ner till hamnen via Västra Ringvägen.

Annons

– Vi håller med dem som bor längs Västra Ringvägen och som protesterat. Om vi är tillräckligt många kan vi nog få makthavarna att tänka om, säger Thorvald Hansson och Magnus Larsson. Albäcksån går fram över markerna norr om Maglarp och stränderna längs ån är ett mycket populärt promenadstråk, för boende både i Tommarp och Skegrie.

– Och det är ju allt fler som flyttar in på de båda orterna, säger Thorvald Hansson. Ytterligare ett argument emot en dragning här vid Maglarp är att Albäcksån kan hotas av en olycka med farligt gods.

De påpekar också att promenadstråket längs Albäcksån används av många kategorier människor, hundägare, motionärer och förskoleklasser från Skegrie tycker om att vandra längs ån.

Enligt kommunstyrelsens senaste beslut ska frågan om dragningen av E6 ut på samråd, så att alla berörda får chansen att yttra sig om alternativen.

Thorvald och Gerd Hansson samt Magnus Larsson och Elsie Carjemo har tillsammans med ytterligare en granne, Alf Arvidsson med frun Brita, skickat in ett brev med sina synpunkter till kommunen.

I sitt brev pekar de på de fornminnen som finns i närheten av Maglarp med bland annat gravhögar. De har själva liksom sina föregångare på gårdarna hittat en hel del flintredskap på sina marker. – Det är ett urgammalt kulturlandskap här, med många värden, säger de båda.

Den nuvarande E6 går igenom och delar redan nu det gamla odlingslandskapet.

– Det behövs inte ytterligare vägar som skär sönder landskapet här, säger Thorvald Hansson och Magnus Larsson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons