Nej till bensinmack i Klagstorp

Även kammarrätten säger nej till bensinmacken i Östra Klagstorp.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2007

Efter två och ett halvt års kamp står det klart. Sveto och Gerda Tepics bensinmack vid Storgatan i Östra Klagstorp får inte öppna igen.

Kammarrätten avslår parets överklagande med motiveringen att bensinmacken inte uppfyller rekommenderade säkerhetsavstånd till bostäder. Därmed är de grundläggande kraven på säkerhet när det gäller hanteringen av brandfarliga och explosiva varor inte uppfyllda, enligt kammarrätten.

Inte heller har den riskanalys som paret låtit göra visat att bensinmacken klarar säkerheten.

"Det finns därmed inte förutsättningar för fortsatt tillstånd för hantering av brandfarliga varor" menar kammarrätten.

Det var 1994 som Sveto Tepic fick tillstånd att sälja och förvara bensin på macken i Östra Klagstorp. Tillståndet gällde till 2004, men när han ville förnya det sade byggnadsnämnden i Trelleborg nej. Redan då var argumentet att säga nej att macken inte uppfyllde säkerhetskraven.

Beslutet överklagades och länsstyrelsen gav paret rätt och visade tillbaka ärendet till byggnadsnämnden för ny handläggning. Länsstyrelsens argument för att säga ja till macken var att den legat på samma plats under lång tid och att ingen ny bebyggelse kommit till.

Men byggnadsnämnden överklagade i sin tur till länsrätten som upphävde länsstyrelsens beslut och gav nämnden rätt i att macken inte borde få tillstånd.

Och nu har frågan alltså även avgjorts i kammarrätten.

Det betyder att de boende i Östra Klagstorp får fortsätta att åka någon annanstans för att tanka sina bilar.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.