Annons

Nej i kommunstyrelse för revisorsmotion

Kommunalrådet Lars Christenssons (m) motion om att kommunens bolag skull handla upp nya revisorer 2005 fick nej i kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2005

Bakgrunden till att kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att ge avslag på motionen är att de kommunala bolagen helt enkelt inte kan ändra vilka som ska vara revisorer i år.

I deras bolagsordningar slås det fast hur revisorerna ska utses. För samtliga kommunala bolag i Trelleborg gäller att de redan har revisorer som är utsedda fram till och med den ordinarie bolagsstämman 2007. I de kommunala bolagens bolagsordningar gäller valen av revisorer till slutet av den bolagsstämma som hålls under det fjärde året efter valet.

Annons

I förslaget till beslut i kommunstyrelsen står det därför att frågan i stället får aktualiseras i samband med bolagsstämmorna år 2007 och att kommunfullmäktige därmed skulle anse motionens besvarad.

På kommunstyrelsens sammanträde väcktes emellertid förslaget att rekommendera att kommunfullmäktige i stället ska avslå motionen. Lars Christensson själv föreslog en skrivning där kommunfullmäktige skulle ge kommunens ombud i uppdrag att aktualisera frågan om upphandling av nya revisorer i samband med stämmorna 2007.

Efter att mötet ajournerats och de olika förslagen diskuterats fattades beslut att föreslå avslag på motionen. Någon omröstning blev det aldrig men moderaterna reserverade sig liksom spi, kd och fp som ville att motionen skulle anses besvarad.

Bakgrunden till Lars Christenssons motion är att de kommunala bolagen haft samma revisorer under lång tid. Enligt Lars Christensson kan objektiviteten därmed sättas i fråga. Han menar att det finns en risk för "hemmablindhet" hos revisorerna som gör att vissa händelser och transaktioner som bör uppmärksammas, går obemärkta förbi.

Men eftersom de kommunala bolagen: Trelleborgshem, Trelleborg energiförsäljning AB, Trelleborgs fjärrvärme AB, Östersjöterminalen AB och Trelleborgs kommuns Utvecklings AB redan har handlat upp revisorer fram till och med bolagsstämmorna 2007 faller förslaget från Lars Christensson.

I sina remissvar har de olika bolagen också påpekat att det inte är bolagen utan ägaren, det vill säga kommunen, som utser revisorer.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons