Annons

Nedskärningar oroar föräldrar

Nedskärningarna på Musik- och dansskolan oroar föräldrarföreningen Treklangen. Nu vill man träffa kulturchefen och kulturnämndens ordförande för att försöka stoppa fem uppsägningar.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2004

– Vi har sett hur verksamheten har utarmats mer och mer under årens lopp, säger Håkan Andersson.

Han är förälder till barn som går på Musik- och dansskolan och sitter med i Treklangen, föräldrarföreningen på skolan.

Annons

Sedan kulturnämndens beslut kom om att spara en halv miljon kronor på Musik- och dansskolan har föreningen varit orolig för skolans framtid.

Som Allehanda tidigare har skrivit kommer fem lärare att sägas upp. De områden som drabbas är blockflöjt, violin, sång och balett. Som en följd av detta kommer de individuella lektionerna minska och grupplektionerna öka. Detta tycker föräldrarna är en dålig idé.

– Detta passar ju inte alla, säger Ingrid Andersson. En del barn kommer att bli rädda för att spela fel och så vidare.

Att balettverksamheten dras ner beror på svikande intresse, enligt skolledningen. Men detta håller inte föräldrarna med om.

– Jag har en dotter som dansar balett och jag har inte sett något svikande intresse. Och att skära i den och göra gruppen ännu större blir svårt. Det får inte plats mer barn i salen! säger Elisabeth Johansson. Nu vill Treklangen försöka stoppa nedskärningarna. De pengar som krävs måste kunna tas någonstans ifrån, menar de.

De planerar därför ett möte med kulturchefen och kulturnämndens ordförande.

– Vi vill hjälpa dem så att våra fantastiska lärare kan vara kvar. Det skulle vara bra för alla om vår förening fick bli mer delaktig i denna omorganisering. Beslutet att säga upp fem lärare har inte förankrats hos oss alls, menar Elisabeth Johansson.

Att nedskärningarna på Musik- och dansskolan kommer samtidigt som en ny kultursekreterare anställs sticker i ögonen på föräldrarföreningen.

De anar att mycket kommunala medel kommer att gå åt till det stundande 750-årsjubileet för Trelleborgs kommun.

– Det är möjligt att det krävs ett stort evenemang för detta vilket kostar pengar. Men det är fel om det går ut över barnen, menar Annette Åberg.

Annons

Deras barn är också oroliga över vad som ska hända på skolan. Det är till exempel oklart om det kommer att finnas någon fiollärare överhuvudtaget på skolan efter omorganisationen.

– Vi engagerar oss i denna skola eftersom vi vill kämpa för alla eldsjälar på dem. Musikskolan är väldigt viktig på många sätt. Där kan alla mötas, både trelleborgare från öst och väst. Och vi bygger upp ett socialt nätverk som är värdefullt. Om jag ser ett gråtande barn på stan som jag känner igen från Musikskolan känns det lätt att hjälpa till, säger Ingrid Andersson.

Kulturchef Jörgen Flink håller inte med om att Musikskolan har försämrats under åren.

– Tvärtom har den utvecklats på många sätt. När det gäller omorganisationerna finns det en plan för hur den ska göras. Vi kommer att utöka grupplektionerna och driva skolan precis som övriga landets musikskolor drivs, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 20

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons