Neddragning somkostar två miljoner

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden begär 2,2 miljoner kronor för att klara omställningen inom vuxenutbildningen under 2007. En plan ska nu tas fram för hur se hur man ska klara verksamheten när omställningen slår igenom fullt ut 2008.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2007

I slutet av oktober aviserade den nya regeringen att statsbidragen till Komvux skulle bantas. För Trelleborgs del innebär det 3,6 miljoner kronor mindre i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget för 2007. Ett hot mot en fjärdedel av de 475 platserna inom vuxenutbildningen och mot sju lärartjänster.

Men det sena beskedet under 2006 innebär att nämnden inte hinner ställa om verksamheten under 2007. Studenter ska gå klart sina utbildningar och personal har avtal som löper under vissa perioder. Av de sju tjänster som ligger i farozonen ska hälften försvinna under 2007. För att klara omställningen begär gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nu ett tilläggsanslag på 2,2 miljoner kronor. Nämnden räknar med att göra ett överskott på 6 miljoner kronor 2006 och vill därför att tilläggsanslaget tas därifrån. Nämnden gav vid sitt sammanträde i onsdags förvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för hur man ska klara omställningen när den får full effekt 2008.

– Vi vill ha så mycket verksamhet som möjligt så nära våra elever som möjligt., säger nämndens ordförande Lars Hemzelius (fp).

Det innebär att den styrande alliansen i nämnden vill att maximalt hälften av de kommande besparingarna görs på elever och undervisning. Detta för att behålla ett acceptabelt utbud av utbildningsplatser och kvalitén på utbildningen.

– Sedan måste man hitta möjligheter att spara på administrationen, säger Lars Hemzelius.

Ett annat sätt att dämpa smällen från det sänkta statsbidraget är att öka intäkterna genom att sälja fler uppdragsutbildningar.

Förvaltningens plan ska presenteras den 14 mars.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.