Annons

Nätverk kräver nya lagar och skadestånd

Trelleborg • Publicerad 28 november 2006

Stockholm och Göteborgs kommuner har redan uppvaktats. Nu är det Malmös socialkommunalråd Birgitta Nilsson som är målet. Nyligen fick hon personliga berättelser skrivna av 15 personer som Malmö kommun omhändertog på 40- och 50-talet.

– Kommunen ska få sin chans att ta sitt ansvar innan vi går vidare till tingsrätten, säger Christer Johansson som blivit före-ningens kontaktperson för Skåne. I både Stockholm och Göteborg har föreningen mött kommunen som tackat nej till såväl att be om ursäkt som att förhandla om skadestånd. I Göteborg är därför ärendet på väg till tingsrätten och i Stockholm till hovrätten.

Annons

– Tingsrätten i Stockholm lyssnade inte på oss, men jag tror inte de förstod att vi vill se detta som ett folkrättsbrott som ju aldrig preskriberas. Det vi utsatts för strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Skadeståndet de drabbade kräver är en miljon kronor per år de varit omhändertagna.

– I Irland har man kommit överens om 3 miljoner per år. Därför går vi ut högt, säger Christer.

Föreningen kämpar också för att förändra processen då barn av idag omhändertas. Christer Johansson möter ofta attityden att det han varit med om är historia och att allt är frid och fröjd idag. Men det är det inte alls, menar han.

– För bara ett år sedan var det en 15-årig flicka som tog livet av sig för att hon inte orkade med den hantering hon utsatts för. Då kan man väl inte säga att det fungerar, säger Christer Johansson. Stulen barndom kämpar för att varje barn som tas om hand ska ha en mentor, fristående från alla myndigheter. Mentorns uppgift ska vara att förklara för barnet vad som händer. Mentorn ska också följa med till sjukhuset i samband med omhändertagandet för en fysisk och psykisk kontroll av barnet. Varendaste blåmärke ska dokumenteras.

– Barnet ska sedan precis när det vill få lov att ringa sin mentor som också får lov att ordna möten mellan barnet och de biologiska föräldrarna. Bryter man den kontakten gör man det betydligt svårare att komma tillbaka til ett vanligt liv, menar Christer Johansson.

Mentorn ska också kunna göra oanmälda besök i fosterhemmet.

– Idag fungerar det ju som en skyddad verkstad. Socialsekreterarna kan gömma sig bakom sekretessen och behöver aldrig stå till svars för sina handlingar.

Förutom att agera i den rättsliga processen är föreningens syfte att stödja och hjälpa dem som mår dåligt.

– Vi har hela registret bland våra medlemmar. Vi har kvinnor som varit utsatta för grova övergepp och män som är så rädda för människor att de inte vågar gå ut.

Annons

– Vi har bottenskrapet som är missbrukare och vi har företagare som lever normala liv men som skäms så för sin bakgrund att de inte ens berättat för sin familj.

Totalt har föreningen 700 medlemmar. 65 av dem finns i Skåne.

Emma Lawesson

En skriftlig ursäkt, ett rejält skadestånd och inflytande över hur framtidens lagar utformas. Det är de tre krav som föreningen Stulen barndom ställer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons