Annons

Nätverk avskärmar sig från kommunen

I dåliga tider är företagarföreningar ännu viktigare än när konjunkturen går upp. TA har tittat på nätverken som stöttar varandra och skapar möjligheter till nya affärer. Nyligen skapades en övergripande förening som ska föra talan med kommunen. Förhoppningen är att Trelleborg ska bli en bättre kommun för företagarna att verka i.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2013
Foto: Daniel Ochoa De Olza
Foto: Daniel Ochoa De Olza

De oroliga ekonomiska tiderna får Trelleborgs företagare att gå samman i nya nätverk. Samtidigt avskärmar man sig från kommunen. I april kunde Svenskt Näringsliv visa att Trelleborg fallit i näringslivsrankingen. I dag ligger man på plats 220 av 290 möjliga.

I ett försök att göra något åt detta kallades företagarna till vårting på Trelleborgen där just relationen till kommunen skulle diskuteras. Men efter att endast fyra deltagare av 25 inbjudna tackat ja ställdes arrangemanget in.

Annons

– Det är tråkigt när vi får dåliga betyg men sen när vi försöker göra något åt det vill ingen komma säger kommunalråd Ulf Bingsgård (M).

Informationschef Ingrid Wall är förvånad över det låga intresset.

– Detta var en chans att förutsättningslöst diskutera detta. Det var bara företagsföreningarna som tackade ja. Vad detta beror på vet jag inte. Det enda jag kan tänka på är att tinget är lite senare i år än det brukar vara, säger hon.

Peter Kronström från Trelleborgs företagarklubb har en annan teori:

– Det känns som att företagarna har gett upp kontakten med kommunen. De känner ju att de inte får gehör och då blir det såhär. Men det är inte bra. Jag är väldigt besviken på att det inte blev något ting, säger han.

Enligt honom gror ett missnöje bland företagarna. De tycker inte att kommunen gör tillräckligt för dem. I ett försöka att ändra på detta har representanter från samtliga företagarföreningar startat ett paraplynätverk. Den går under arbetsnamnet Paraplyet och har haft ett första möte. Meningen är att nätverket effektivt ska kunna diskutera med Trelleborgs kommun om vilken hjälp och vilket stöd som företagarna behöver. I veckan planerar man att boka ett möte med representanter från kommunen för att starta en dialog.

– Det ser jag som mycket positivt, säger Ulf Bingsgård.

Peter Kronström är oroad över utvecklingen i Trelleborg.

– Vi är i fritt fall. Det är verkligen inte bra med alla nedläggningar på Pergo, Dux och Trelleborg AB. Det startar företag men läggs också ner, säger Peter Kronström.

Vad är det kommunen behöver göra?

Annons

– För att prata i cirkustermer så behöver kommunen kratta manegen. Det är en mängd saker som behövs. Till exempel måste bostadsbyggandet komma igång om invånarantalet ska kunna gå upp.

Är företagsföreningar viktigare i dåliga tider?

– Ja, så kan det nog vara. I dåliga tider håller man ihop på ett bättre sätt.

Britta Brinck , ordförande på Viqtoria, håller med om kritiken mot kommunen.

– Kommunen gör ju inget för företagen. De borde underlätta så att det blir enklare att etablera sig. Vi företagare skapar ju både skattepengar och jobb. Det borde vara lättare och gå snabbare att få olika tillstånd, till exempel.

Men andra företagarföreningar upplever tvärtom att relationen med kommunen fungerar bra.

– Jag tycker dialogen med kommunen är bra. Det är viktigt att kommunen satsar på oss. Man måste förstå att vi drar in skatteintäkter och fixar fram jobb, säger Frans Hellstrand som är ordförande för Företagarna i Trelleborg.

Bengt Nilsson , som är ordförande för Citysamverkan, håller med om att Trelleborgs kommun borde göra mer för företagarna. Men samtidigt kan han bli irriterad på företagarna.

– Ett stort problem är att bygglovs-ansökningar tar alldeles för lång tid innan de behandlas i Trelleborg. Det måste man göra något åt. Men sen kan jag tycka att det är ett väldigt gnäll på företagarna här. Gör något i stället för att klaga, säger han.

Dagens näringslivssidor har nätverk som tema. Detta är en av flera texter. Resten läser du bland annat här.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons