Annons

Naturvårdsverket: Vattenskydd är okej

Trelleborg • Publicerad 13 december 2004

Naturvårdsverket tycker att vattenskyddsområdet för grundvattentäkten i Östra Klagstorp är motiverat och att överklagandet från ett 20-tal markägare ska avslås.

Det framgår av verkets yttrande till miljödepartementet.

Annons

Det var i början av detta år som länsstyrelsen beslutade om vattenskyddsområde vid grundvattentäkten i Östra Klagstorp. Beslutet har överklagats av ett 20-tal markägare. De menar bland annat att skyddsområdet är för stort och att det finns brister i det tekniska underlaget.

I sitt yttrande menar Naturvårdsverket att skyddsområdet inte är för stort. Verkets argument är de stora uttag av vatten som kan göras och de risker för föroreningar av vattnet som finns, trots att det är ett tjockt lerlager på platsen.

Verket menar också att om det i framtiden kan behövas uttag av vatten från större djup kan det vara lämpligt att ta hänsyn till det redan i dag, när man avgränsar skyddsområdet.

När det gäller frågan om ersättningar lämnar Naturvårdsverket inga synpunkter i sitt yttrande, eftersom den frågan avgörs på annat sätt.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons