Annons

Naturvårdsverket stödjer ny Albäckså

Det är bra för den biologiska mångfalden och för att minska utsläppen av näringsämnen att ändra loppet för Albäcksån och anlägga våtmarker norr om E 6. Det anser Naturvårdsverket i sitt yttrande till Miljödomstolen i Växjö.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2004

Tanken med kommunens planer är att Albäcksån ska få ett mer slingrande lopp och att en våtmark ska anläggas där den nuvarande åfåran går. Dessutom ska ån få svämma över. Målet är att den naturliga våtmarken, som en gång fanns, ska återskapas. I dag är Albäcksån mycket näringsrik. Det är inte så positivt som det låter utan innebär att näringsämnen från marken förs ut i Östersjön med åns vatten. Genom att ån får ett mer slingrande lopp och att en våtmark anläggs så stannar vattnet upp och hinner fälla ut en del av näringsämnena innan det når havet. Men det är en balansgång. Å ena sidan måste vattenflödet bromsas upp för att vattnet ska kunna renas, å andra sidan får det inte bromsas för mycket för då blir det för lite syre i vattnet nedströms våtmarken. Fisk och vattenväxter riskerar då att försvinna. Naturvårdsverket vill inte att botten på ån breddas utan att en smal botten tillsammans med flackare stränder än kommunen föreslagit ska underlätta översvämningarna. Dessutom vill verket ha rejäla övergångszoner mellan land och vatten.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons