Annons

Naturvårdsföreningen vill slå samman naturreservat

Lägg ihop alla åtta naturreservat i Skanör, Falsterbo och i Ljunghusen och gör hela Näset till Sveriges andra nationalstadspark. Idén lanseras av Falsterbonäsets naturvårdsförening.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2005

En sammanslagning av naturreservaten på Näset skulle få området att blomstra både i bokstavlig och bildlig betydelse. Det menar styrelsen i Falsterbonäsets Naturvårdsförening.

– Blir området nationalstadspark är det lättare att värna om naturen, kulturvärden och locka fler turister dit, argumenterar Lars Samuelsson, som till vardags är professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Annons

Han är bosatt i Falsterbo, är en hängiven naturvän och medlem i föreningen som nu förespråkar en nationalstadspark. I dag finns det bara en. Den ligger i Stockholmstrakten, omfattas av Haga, Brunnsviken och Djurgården.

Det är Lars Samuelsson som har kommit på idén att slå samman reservaten på Näset.

Går det att förverkliga planerna på en nationalstadspark omfattas hela Falsterbonäset, ända från Falsterbokanalen ned mot Falsterbo och Skanörs naturområden. Parken ska inte bara gälla naturen, utan även all bebyggelse i det vidsträckta området.

– De naturreservat som finns i dag täcker inte alla grönområden som är värda att värna om. Vissa partier är inte tillräckligt skyddade, bland annat vid Knösen, betonar Jan-Åke Hillarp, ordförande i Naturvårdsföreningen.

Det är inte bara djur- och växtlivet som ska skyddas, enligt förslaget. Det gäller även att slå vakt om kulturmiljöer, bland annat anrika byggnader i området, framför allt inne i Falsterbo och Skanörs respektive bykärnor. Avgörande för bildandet av en nationalstadspark är dock att Vellinge kommun, med de ledande politikerna i spetsen, stödjer projektet. Politikerna ska i sin tur lämna förslaget till riksdagen, som slutligen avgör frågan.

– Får vi inte den respons vi önskar av kommunledningen, så väljer vi att gå ut till invånarna för att få en folklig förankring, säger Jan-Åke Hillarp.

Han, liksom flera i styrelsen, är motståndare till att det byggs bostäder längs Falsterbokanalen.

De åtta naturreservaten på Näset är: Måkläppen, Flommen, Skanörs ljung, Höll, Norra Ljunghusen, Ljungskogens strandbad, Kämpinge strandbad och Falsterbokanalen.

Johan Persson

0410-545 34

Johan.persson@allehandasyd.se

FALSTERBO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons