Annons

Naturskyddsföreningen vill ordna boende åt falk

Naturskyddsföreningen i Trelleborg vill montera en bolåda uppe i de nya vattentornet så att en pilgrimsfalkshanne ska stanna kvar i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2002

- Förhoppningen är förstås att den ska hitta en hona som också vill bosätta sig uppe i Vattentornet, säger Erik Nordström, fågelintresserad i Naturskyddsföreningen, som tillsammans med Lennart Åkesson tagit initiativet till att skapa ett attraktivt boende för fågelarten som är sällsynt i Skåne. Pilgrimsfalken har synts i Trelleborg, uppe i det nya vattentornet, i tre år. Den brukar komma tidigt på hösten och stanna där fram till april. I år trivdes den så bra att den höll sig kvar ända till juni. Sannolikt har hannen hållit till vid vattentornet för att häcka. - Därför är det viktigt att man precis som på Kockumskranen skapar en bra låda till falken, säger Nordström, som nu tillsammans med Lennart Åkesson väcker idén om bolådan hos stadsbyggnadskontoret och kommunal teknik som ska ta ställning till förslaget. Lådan som ska monteras på en av "klackarna" uppe i tornet kommer från Bo01, där man har ett fågelprojekt. Bostaden för fågeln är gjord i plywood. Den mäter 80 centimeter på bredden och 70 centimeter på höjden. En aliminiumram ska användas för att undvika rostränder på vattentornets utsida, enligt det inskickade förslaget till kommunen. - Agenda 21 har redan gett det här projektet respons. Inom ramen för "Gröna punkter" är man intresserad av företaget att skapa ett bra boende för falken, fortsätter Nordström. Det finns få pilgrimsfalkar i södra Sverige, ungefär ett 15-20-tal, varav de flesta finns på västkusten. Ett par finns vid Kullaberg och ett har hållit till på Kockumskranen tidigare i år.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons