Annons

Naturmedel prövas i Trelleborg

Mer än hälften av alla kvinnor mellan 48 och 60 år lider av klimakteriebesvär. Många av dem är rädda för hormonpreparat, till exempel östrogen, efter alla larmrapporter. Ett svenskt naturmedel har visat sig ha god effekt på klimakteriebesvär.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2005
– Det finns mycket klokskap i naturmedicinen, säger gynekologen Inger Hansson som deltar i en uppföljning av naturmedel mot klimakteriebesvär. Bild. Tomas NybergFoto: 

– Varje gång det har gått ett larm så ringer folk hit, säger Inger hansson, gynekolog med mottagning i centrala Trelleborg. Kvinnorna vill försöka med alternativ till hormonpreparaten.

Preparatet Femal balans, som tillverkas av pollen, togs ursprungligen fram för att lindra premenstruella besvär, PMS, och har nu visat sig har god effekt även vid klimakteriebesvär. I en studie vid Köpenhamns Universitetssjukhus och Karolinska institutet i Solna har Femal balans visat sig lindra svettningar/vallningar, irritabilitet, humörsvängningar, sömnproblem och minskad sexlust.

Annons

Efter tre månader, som studien varade, hade två kvinnor av tre upplevt en positiv effekt. Efter sex månader hade andelen ökat till åtta av tio, utan att hormonbalansen rubbats.

Inger Hansson genomför nu en uppföljning till den första studien. Hittills har ett 50-tal patienter behandlats med Femal balans.

– Kan man klara sig med annat än hormonpreparat, och som inte har några biverkningar, så är det bara positivt, säger hon. Mer än hälften av mina patienter har besvär i samband med klimakteriet och hälften av dem vill ha behandling.

– Jag skriver ut svagt östrogen vid uttalade besvär, säger Inger Hansson. Men jag skriver inte ut det rutinmässigt. Det ska ske individuellt och i så låg dos som möjligt. Jag talar om att naturmedlet finns, men de flesta känner redan till det.

För många kvinnor är östrogen olämpligt, till exempel de som opererats för bröstcancer eller som har bröstcancer i släkten och de som riskerar hjärt/kärlsjukdomar.

– Men många gånger glömmer man att östrogen skyddar bra mot till exempel tjocktarmscancer. Under de senaste två till tre åren har förskrivningen av östrogen preparat minskat med 50 procent.

Inger Hansson tycker det är synd att inte fler läkare sätter sig in i naturmedlens effekter. Hon konstaterar att redan Carl von Linné forskade om rosenrotens effekter som i dag har konstaterats ha ett antal positiva egenskaper.

– Egentligen är detta det naturliga sättet att behandla och de syntetiska läkemedlen är alternativet.

PMS, Premenstruellt syndrom, är ett stort problem som drabbar omkring 70 procent av alla kvinnor. Tio procent blir mycket kraftigt påverkade eller till och med invalidiserade under närmare en vecka varje månad.

– De flesta som äter Femal balans mot PMS tycker att de fått ett helt nytt liv, säger Inger Hansson.

Annons

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons