Annons

Naturbetesäng hålls i trim

Slåttern gick på lördagen på naturbetesängen på Modeshög, noggrant efterhållen av naturskyddsföreningen och villaägarföreningen.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Hans Bergström är en av de eldsjälar som håller efter Modeshögsängen. BILD: TOMAS NYBERG För fyra år sedan började Trelleborgs naturskyddsförening och Gislövs villaägarförening rensa och röja på den kommunägda strandängen nedanför Modeshögsskolan. Och nu mår ängen, som floramässigt är ett exempel på äkta gammaldags naturbetesmark, riktigt bra. - När vi började var det som en björkskog med högt, grovt, gräs, berättar Sigun Grönlund från naturskyddsföreningen. Nu har ett förbättrat ljusinsläpp och nogsam skötsel gett levnadsbetingelser för brudbröd och blommande ängsväxter. Två gånger om året samlas entusiasterna för att skämma bort ängen. På våren är det rensning och "fagning", på sensommaren slåtter. Ett tiotal personer hjälpte till på lördagen, med att klippa det högvuxna gräset med maskindriven slåtterbalk (körd på miljövänlig alkylatbensin, lämplig för båtar och motordrivna trädgårdsredskap) och forsla bort det. - Ängen har aldrig varit gödslad, och låter vi det klippta gräset ligga så fungerar det som gödsel, förklarar Sigun Grönlund. Ängen kommer alltid att behöva skötsel, och sannolikt faller det på ideella krafter att göra det. Men Sigun Grönlund tycker redan att det är värt allt slit: - Några av stenarna som hindrar bilar att komma in på ängen blev flyttade på grund av ett grävarbete, och då kom tyvärr bilarna tillbaks, berättar hon. - Men då hörde jag faktiskt ett par tonåringar, som man kanske inte tror är intresserade av sådant, säga att "det är ju för jäkligt, nu parkerar de på vår fina äng med alla blommorna!". - Det gör det värt varenda timme! skiner Sigun Grönlund.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons