Nattöppen förskola kan stängas
För en månad sedan tog bildningsnämnden beslut om besparingar på cirka 50 miljoner kronor.
En åtgärdsplan på 33 punkter hade tagits fram. 30 av dem klubbades igenom av M, KD och SD, vilket TA tidigare har rapporterat om.
Tre av punkterna kunde M- och KD-styret dock inte ställa sig bakom. Det handlade om att lägga ner den öppna förskolan i Smyge, att göra sig av med Skateholmsstugan och helt avveckla ob-förskolan - nattis - på Getrudsgården.
Totalt skulle de tre åtgärderna ge besparingar på cirka 4,5 miljoner kronor. Men när politikerna sa nej fick bildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram nya förslag.
Och nu har de presenterats för politikerna i bildningsnämnden, det gjordes på mötet i onsdags kväll. Och OB-förskolan dök åter upp, men nu i en annan form.
I stället för att helt lägga ner verksamheten föreslås att man stänger den klockan 22.30 på kvällen och öppnar igen 06.00. Möjligheten att sova över försvinner därmed. Enligt bildningsförvaltningen är det i dag 64 barn på förskolan. 30 av dem sover över.
Politikerna valde dock att inte gå till beslut, istället skickade de tillbaka ärendet till förvaltningen för att utreda konsekvenserna av en nattstängning.
– Det jag vill ha är en förteckning över hur många barn som fortfarande är i behov av övernattning om vi ändrar öppettiderna. Vi vill helt enkelt se vilka konsekvenserna blir innan vi fattar beslut om att stänga eller inte stänga, säger Lars Mikkelä (M), bildningsnämndens ordförande.
– Ja, det är viktigt att vi har alla fakta på bordet innan vi går till beslut, säger Ann Lundström (KD), 1:e vice ordförande i nämnden.
Bildningsförvaltningens chef Ester Alavei lägger till:
– Det är 64 barn som använder ob-förskolan, 30 av dem har behov av att sova över. Av de 30 är det 11 som kommer att få svårt att klara det om vi stänger nattverksamheten. Det är kring de 11 barnen vi nu behöver göra ett förtydligande. Hur påverkas de om vi stänger 22.30 eller 23.00? Kan de vara så att en del av de barnen inte behöver sova över då? Eller om vi öppnar 05.30, kan det påverka situationen? Vi behöver undersöka alternativen lite närmare.
Ester Alavei betonar också att OB-förskolan inte är en lagstadgad verksamhet. Kommunen har ingen skyldig att erbjuda det, vilket många kommuner runt om i landet inte heller gör.
I Trelleborg har det dock varit en självklarhet länge, inte minst på grund av arbetsmarknaden i kommunen som traditionellt har haft stora arbetsplatser med kvälls- och nattarbete och därmed ett behov av en förskola som kan erbjuda platser på obekväma arbetstider.
Om det blir en stängning nattetid ska det ge en besparing på 700 000 kronor på helåret.
De återstående cirka fyra miljonerna som måste sparas inom skolan ska tas från Söderslättsgymnasiets resurscentrum som får ett effektiviseringskrav på sig på två miljoner kronor. Resterande summa läggs under förvaltningschefen själv att lösa under året.
De två besparingarna röstades igenom av M, KD och SD, som har majoritet. S och L sa nej.