Annons

Nationaldag som firades till tusen

När Trelleborg till tusen krockar med firandet av Sverige – och dessutom under gassande sol – är det svårt att misslyckas. Folkfest blev det under hela onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2012
Foto: Tomas Nyberg

Benny Kronhamn har precis börjat spela en ny rockklassiker på sin elgitarr i sitt lilla vita partytält tio steg från ingången till Valen när han till sin förfäran får syn på föreningsparaden. Den kommer rakt mot honom. Alla kring honom verkar ha missat den. I ett försök att blixtsnabbt runda av går Benny Kronhamn över till svenska mitt i en vers.

– Och jag slutar att sjung nu! sjunger han, stänger av sin förstärkare och ler generat med en gnistrande vit tandrad.

Annons

En sekund senare bärs en stora svensk flagga förbi honom.

Nationaldagsfirandet i Trelleborg har kanske aldrig varit så välbesökt. Stan fullkomligt kryllar av människor. Om de vill fira sitt land eller besöka Trelleborg till tusen är svårt att avgöra. Kanske båda. Det finns så mycket att titta på att det stundtals blir förvirrat. Att man kan missa en parad innan den nästan tågar rakt över en är alltså efter omständigheterna fullt naturligt.

Under hela dagen stod veteranbilar från Trelleborgs motorklubb med vänner längs hela Algatan. Runt 200 bilar var det totalt.

– Jag har ställt ut min bil en massa gånger. Folk frågar hur gammal den är också sånt, berättar Jan Olof Olsson från Anderslöv som hade med sig sin Volvo PV 444.

Bredvid honom stod Christian Björklund och beundrade bilen.

– Jag har kommit från Vellinge idag. Nu ska jag nog vara här hela dan ändå, berättade han.

Samtidigt var det full rulle i Stadsparken under förmiddagen där Trelleborgs brukshundsklubb ordnade uppvisning. Halv två på eftermiddagen anlände föreningsparaden, där runt 40 föreningar deltog, och nationaldagsfirandet tog fart på allvar. Trelleborgs musikkår spelade, kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) höll tal liksom Yasir Chelbat-Persson. Han pratade både om främlingsfientlighet och vilka utmaningar Sverige står inför när det gäller skola och ekonomi.

Därefter underhöll operasångaren Joakim Bäckström med bland annat Du gamla du fria. Allra sist gick The Boppers upp på scen och bjöd in till dans.

Fotnot: Läs recension av The Boppers på sidan B7

Ann-Louise Olander och TT
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons