Näset riskerar försvinna i översvämning
SGI har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för arbetet med att förutse och förebygga naturolyckor i landet orsakade av förändrat klimat. I en delrapport som släpptes under onsdagen lyfts bland annat Falsterbonäset fram som ett område som i framtiden riskerar att drabbas av stora översvämningar.
– Det är ett väldigt utsatt område. Marginalen är liten, säger Elvin Ottosson på SGI i Linköping.
SGI har utgått från olika klimatscenarier som tagits fram av SMHI. Scenarierna som spänner över 100 år, visar på ökade nederbördsmängder och havsytan förväntas stiga 60-80 centimeter längs sydkusten. Vid extremt högvatten skulle enligt rapporten, 42 procent av bebyggelsen kring Skanör och Falsterbo översvämmas.
Ett högre vattenstånd skulle även leda till en ökad erosion och konsekvenserna längs sydkusten skulle enligt rapporten bli omfattande.
– Om klimatscenarierna stämmer blir följderna de vi försöker beskriva i rapporten, säger Elvin Ottosson. Enligt Elvin Ottosson finns det två sätt för samhället att förhålla sig till de faror som hotar.
– Ett är hur man ska minska riskerna i bebyggda områden. Man måste hitta åtgärder för att förebygga naturolyckor, säger Elvin Ottosson.
Som exempel nämner han byggandet av vallar för att hindra havsvattnet från att svämma över bebyggda områden. Detta är ett arbete som just nu pågår i Kristianstad som drabbades av omfattande översvämningar 2002.
– Det andra förhållningssättet är att planera och bygga så att man inte utsätter nya områden för de här riskerna, säger Elvin Ottosson.
Elvin Ottosson menar att kommuner som ligger i riskzonen måste jobba samtidigt med de båda förhållningssätten. Och arbetet lär kosta pengar.
– Kostnaderna blir avsevärda. Mycket stora, säger Elvin Ottosson.
I Vellinge kommun är man väl medveten om risken för översvämningar. I arbetet med Skanörs vångar ska eventuella högvatten stoppas av vallar.
– Vi måste förstärka de vallar som byggde för många år sedan, säger Nils-Ola Roth (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge.
Kommunen har enligt Nils-Ola Roth en övergripande strategi att förstärka de existerande vallarna för att klara höga vattenstånd.
Men hur påverkar de framtida riskerna planering och byggandet av nya områden i dag?
– Redan i dag tas det hänsyn till detta. Det ställs till exempel krav på högre grundläggning i utsatta områden, säger Nils-Ola Roth.
Om det kan bli aktuellt med fler åtgärder i Vellinge är för tidigt att säga. SGI: s handlingsplan med förslag till åtgärder ska vara färdig i januari 2006.
0410-545 31
magnus.aspegren@allehandasyd.se