Närsjukvård som hänger i fria luften

Utvecklingen av närsjukvården har gått i stå. Skälet är att den organisation som drev utvecklingen, de olika distriktsnämnderna, till exempel i sydvästra Skåne, avskaffades vid årsskiftet och ingen har tagit över.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2007

Region Skånes revisorer har låtit granska utvecklingen av närsjukvården i Skåne. Det visar sig att central styrning till stor del saknats så att lite olika sätt att arbeta vuxit fram i olika delar av regionen. I princip finns det tre olika modeller för närsjukvården i landet och i Region Skåne blandas de alla tre utan central styrning. Därför har varje sjukvårdsdistrikt kunnat gå, åtminstone till en del, sin egen väg.

Revisorerna är också kritiska till att det saknas ett övergripande ansvar för verksamheten som omfattar både sjukhusvård, primärvård och kommunal vård. Det var de olika distriktsnämnderna som skulle ha ansvaret för införandet av närsjukvårdsmodellen. Men den 1 januari i år avskaffades distriktsnämnderna utan att ersättas av en annan motsvarande organisation.

I intervjuer som revisorerna gjort med kommunala företrädare uttalas oro för vad som ska hända med de lokala styrgrupperna som är tänkta att se till att vårdkedjan från sjukhus till kommunal vård och vård i hemmet ska fungera. Ett exempel på detta kan vara hur resurserna fördelats. I Trelleborgs kommun går det 1977 invånare på varje primärvårdsläkare men i Lomma är det 4259 invånare per läkare.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.