Annons

Närproducerad mat lockade besökare

Äggakaka, mängder med marmelader, och grovt hembakat rågbröd. Det var några av de saker som drog besökare till Skånska matdagarna i Smyge.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Ivan Andersson, Rolf Lindblad och Andreas Söderberg Granström provsmakade marmelad i Köpmansmagasinet.
Ivan Andersson, Rolf Lindblad och Andreas Söderberg Granström provsmakade marmelad i Köpmansmagasinet.Foto: 
En enda spettekaka tar 3,5-4 timmar att göra, berättade Kristina Wärléus.
En enda spettekaka tar 3,5-4 timmar att göra, berättade Kristina Wärléus.Foto: 

SMYGE. Ekologiskt och närproducerat är i ropet. Alla råvaror till det som lokala producenter bjöd ut på Skånsk mat-dagarna fyller inte de kriterierna, men en del.

– Det tycker jag är väldigt viktigt. Det är klart att jag skulle unna människorna som säljer här att nå ut till en större marknad och sälja sitt bröd till Kalix också. Men jag förstår inte varför någon i Kalix skulle vilja ha skånskt bröd när de har Kalix-bröd. Man bör nog tänka på alla dessa transporter, säger Rolf Lindblad som är sommarboende i Abbekås-trakten.

Annons

Han och hustrun Yvonne brukar besöka matdagarna och i år upptäckte de det ekologiska godiset.

– Förra året hade de brännvinskryddor. Det är alltid lite nyheter, säger Rolf Lindblad.

Han slog en lov vid borden i Köpmansmagasinet och fick hjälpa hustrun Yvonne att provsmaka marmelader. Sött var det också i boden där Inga Hansson och Kristina Wärléus gjorde spettekaka.

– Vi har pratat om det och inte är spettekaka så våldsamt sött, säger Kristina Wärleus och räknar upp fem ägg och vardera 1,5 hekto socker och potatismjöl.

Och så tillägger hon:

– Det var en kaka man förr åt på väldigt festliga tillfällen, inte varje dag.

Gustav Svensson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons