Annons

När Willy och tuggummifabriken i Alstad regerade

Tuggummit var inslaget i grönt och guld, och kostade bara fem öre. Vi tittar tillbaka på Riff tuggummi och godisfabriken i Alstad.
Det var då • Publicerad 14 november 2017 • Uppdaterad 16 november 2017
Godisfabriken utanför Alstad, okänt datum.
Godisfabriken utanför Alstad, okänt datum.Foto: Hans-Inge Lindulf

Mellan 1946 och 1985 tillverkades alla möjliga sorters godis i Willys choklad- och dragéfabrik utanför Alstad.

– Min pappa var äldst i syskonskaran när deras far gick bort. Då tog han jobb på Mazetti i Malmö för att försörja sina syskon. Sedan lämnade de Malmö och startade fabriken, säger Hans-Inge Lindulf, vars pappa Willy Lindulf startade familjeföretaget med sina syskon.

Annons

Läs mer ur artikelserien: Tidningar ur Trelleborgs historia

När Hans-Inge var fyra år flyttade hela familjen ut från Malmö till en gammal mejeribyggnad strax utanför Alstad. Där började man tillverka alla möjliga sorters godis.

– När jag var 12 år gammal hittade far på Riff. Vi bodde på fabriken, så alla barn fick vara med och provtugga, säger Hans-Inge.

På fabriken gjorde man halspastiller, strössel och skumfigurer. Men det de allra flesta minns bäst är nog lakritstuggummit Riff.

– Vi gjorde faktiskt två varianter, ett med lakritssmak och ett med fruktsmak. Båda var klädda i guld minns jag, säger Hans-Inge.

Lakritstuggummit som började producerades utanför Alstad 1953.
Lakritstuggummit som började producerades utanför Alstad 1953.Foto: Marita Larenhjelm/Riff-Kom tillbaka

Han jobbade själv på fabriken under perioder.

– Somrarna när jag var 13 eller 14 jobbade jag ordentligt, för jag sparade till en moped, säger Hans-Inge.

Recepten, som Willy Lindulf hittade på själv, fanns nerskrivna i en bok som skyddades väl.

– Jag har ingen aning om var recepten kan finnas i dag. Jag vet inte var den boken tog vägen efter att fabriken såldes, men det var alltid mycket hemlighetsfullt med den.

En del minns kanske att det under en period fanns en galopphäst som tävlade på Jägersro med namnet Riff. Ryttaren var ingen annan än Hans-Inge Lindulf.

Annons

– En dag vid matbordet berättade pappa att han köpt en galopphäst. Jag fick lära mig att rida medan jag red in den, men det gick bra. Vi vann rätt många lopp, och jag fortsatte som ryttare och har ridit kanske 1 000 lopp i mitt liv, säger han.

Mejeri, godisfabrik, möbelbutik. Byggnaden har en rik historia.
Mejeri, godisfabrik, möbelbutik. Byggnaden har en rik historia.Foto: Claes Nyberg

När Hans-Inges pappa Willy var i 60-årsåldern dog brodern Henri, som skött kontoret. Då beslöt syskonen sig för att sälja fabriken till Kalmarchoklad. Efter ett par olika ägarskap lades tillverkningen i Alstad ner helt 1985.

På Facebook finns det i dag en grupp som vill ha Riff tillbaka. Gruppen ”Riff-Kom tillbaka” har i skrivande stund drygt 3 500 medlemmar.

– Vi barn åt aldrig mycket godis, men folk tyckte det var gott. Om jag frågar människor i dag om de minns Riff så brukar de göra det, säger Hans-Inge Lindulf.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons