Annons

"När man har jobb går man mest i samma trall hela tiden"

I sin senaste budgetpropositon säger sig regeringen vilja satsa på att utbilda dem som bli arbetslösa. Någon som befinner sig mitt i en sådan utbildning är Lisa Chakrah. För närvarande praktiserar hon på Bil-Larssons i Trelleborg och efter sommaren hoppas hon kunna börja arbeta som lastbilschaufför.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2009
Efter att ha arbetat som butiksbiträde på en bensinmack i nio år blev Lisa Chakrah arbetslös. Nu utbildar hon sig till lastbilsmekaniker. Foto: Claes Nyberg
Efter att ha arbetat som butiksbiträde på en bensinmack i nio år blev Lisa Chakrah arbetslös. Nu utbildar hon sig till lastbilsmekaniker. Foto: Claes NybergFoto: 

På Bil-Larssons råder förmiddagslugn. Solen skiner in genom de stora fönstren och reflekteras i blanka motorhuvar och nyputsade vindrutor. Sedan november förra året gör Lisa Chakrah sin praktik här. Den kombineras dels med utbildning i Helsingborg, dels med att ta körkort till tung lastbil.

– Jag är här varannan vecka och i Helsingborg varannan vecka. Det är mycket att ha allt på en gång men samtidigt är det en väldigt stor möjlighet som jag har fått, säger Lisa Chakrah.

Annons

Praktiken på Bil-Larssons består i att hjälpa till med inköp och inventering av reservdelar. Tanken är att skapa en bred bas inför ett kommande yrkesliv.

– Jag läser ju till lastbilsmekaniker men branschen är hur bred som helst. Det är till exempel många delar som är likadana i lastbilar och skördetröskor så man är inte låst till en arbetsplats.

Hon är redan klar med större delen av den teoretiska körkortsutbildningen. Inom kort väntar första körlektionen.

– Jag har ju haft vanligt körkort sen åttiotalet så jag tror inte det ska bli så jättesvårt. Det är mer att allting är större och längre på lastbilen, säger Lisa Chakrah och slår ut med händerna.

När hon har lastbilskörkortet i handen och är klar med mekanikerutbildningen är nästa mål glasklart: att skaffa arbete som lastbilschaufför.

– Det verkar finnas en del jobb här runt omkring så det ska inte vara omöjligt på något sätt. Helst vill jag jobba på ett åkeri.

Det var för ungefär ett år sen som hon blev arbetslös efter att ha arbetat i nio år som kassabiträde på en bensinmack. Och i det läget hade Lisa Chakrah inga planer på att utbilda sig.

– Det kändes mest bara fruktansvärt att bli arbetslös. Men sen visade min handledare på arbetsförmedlingen att det fanns olika utbildningar. Jag kunde välja mellan en storköksutbildning och att plugga till lastbilsmekaniker. Då var inte valet särskilt svårt, säger Lisa Chakrah med ett leende.

Dörren öppnas och några kunder kommer in i bilhallen. Snart för de ett intensivt samtal med en försäljare. Och Lisa Chakrah är övertygad om att hon inte hade hamnat i den här miljön om hon inte hade blivit arbetslös.

– När man har jobb går man mest i samma trall hela tiden. I grunden har jag en utbildning till kontorsbiträde så är jag ju på väg in i ett helt annat yrke.

Annons

Hennes yrkesval har väckt reaktioner. Och det stora flertalet av dessa har varit positiva.

– Många tycker det är coolt och häftigt. Branschen är ju väldigt mansdomminerad men jag har med inga problem att jobba med killar. Tvärtom faktiskt. Det är mer raka rör och inte så kackligt som när man jobbar med tjejer, säger Lisa Chakrah.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons