När finkulturen mötte fotbollen

När finkulturen mötte fotbollen blev resultatet succé. Författaren David Lagercrantz berättade på onsdagskvällen om hur boken om Zlatan Ibrahimovic kom till.
Trelleborg • Publicerad 13 mars 2013
David Lagercrantz fängslade med sin berättarkonst åhörarna på Företagarklubbens arrangemang i Parken på onsdagskvällen. Foto: Claes Nyberg
David Lagercrantz fängslade med sin berättarkonst åhörarna på Företagarklubbens arrangemang i Parken på onsdagskvällen. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

Boken har sålt i ungefär 700 000 exemplar i Sverige och är översatt till en rad språk. Nyligen kom den även ut i Frankrike och nästa land där den ska ges ut är Storbritannien.

David Lagercrantz, som själv hänvisar till sitt finkulturella arv från bland annat fadern Olof Lagercrantz, ställde sig väldigt tveksam till sin förläggares idéer om att olika projekt. Men när han fick förslaget att spökskriva Zlatan Ibrahimovic biografi slog han till direkt.

-Det var något annat. När vi skulle träffas första gången kände jag mig som en liten pojke som skulle träffa sin idol.

David Lagercrantz menar att Zlatanboken är en bok som i viss mån förändrat spökskrivandet.

-Jag tror att statusen på genren har höjts genom boken, säger han.

Det var aldrig någon tvekan om att hans namn skulle stå med som författare till boken. Tidigare var spökskrivaren oftast anonym och fick inget med av berömmet för boken när den kom ut i huvudpersonens namn.

-Jag gillar att röra mig i olika genrer, säger David Lagercrantz. Om jag får fortsätta skriva mina romaner som Syndafall i Wilmslow om Alan Turing, ett engelskt matematiskt geni, så kan jag mycket väl tänka mig att skriva ytterligare biografier framöver.

David Lagercrantz berättar att han sedan framgången med Jag är Zlatan Ibrahimovic har fått mängder av förslag på liknande projekt.

-Men det är svårt att toppa Zlatan-boken förstås, säger han.

Just nu arbetar han med en roman vars handling är förlagd till Storbritannien på 1960-talet.

-Liksom i boken om Turing är det en vetenskaplig miljö, men den här gången handlar det om fysik, säger han.

Lina Campbell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.