Annons

När bara sjömän var tatuerade

Man har hört många historier om byn genom åren. Påfallande ofta har historierna handlat om Paddan, efterföljaren Pärlan och om Granhyddan.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2011
Lasse Bryggare.
Lasse Bryggare.Foto: Johan Bävman

De legendariska dansställena i Beddingestrand väcker många minnen hos dem som en gång svängde sina lurviga på dansgolven i sommarkvällen.

Beddingestrand är också spelplatsen för en film av regissören Agneta Fagerström-Olsson, som alltjämt har ett sommarhus vid sydkusten. Filmen heter ”Hjälten” och fick ganska genomgående dåliga recensioner. Recensenterna hade väl väntat sig en uppföljning till ”Seppan” som var mer av en kollektivskildring, medan Hjälten handlar om en flicka i tonåren och hennes förhållande till pappan, kompisar och killar.

Annons

Även jag hade sett Seppan och ville naturligtvis se mer av den regissören, men till skillnad från recensenterna minns jag även Hjälten med glädje. Bland annat för skildringen av sommarstugelivet på 1960-talet som jag tyckte mig känna igen, även om det för min del inte handlade om Beddingestrand utom om Tofta på Gotland.

Framför allt är det en scen som etsat sig fast i minnet och som jag fortfarande minns som något av det orättvisaste och elakaste jag sett på bio.

Huvudpersonen sommargästen Rita och Margit, en tjej från lokalbefolkningen som beundrar henne, åker till Köpenhamn. I Köpenhamn så föreslår Rita att de ska tatuera sig. Men när Margit har fått sin tatuering så säger Rita att hon ångrat sig.

Och det här tilldrar sig i en tids när i stort sett bara sjömän och fängelsekunder var tatuerade.

På hemväg på morgonen genom ett sommarfagert Skåne oroar sig Margit för vad föräldrarna ska säga om tatueringen, men Rita tröstar inte utan spär bara på med att säga att den är ful, att den inte passar på tjejer och att Margit säkert får stryk när hon kommer hem. Hela scenen är otäck och visar hur Rita på ett rått och hänsynslöst sätt utnyttjar att Margit beundrar henne.

Man kan se scenen när de båda tjejerna vandrar hemåt på webben på adressen http://www.regilexikon.com/fagerstrom/fagerstrom.html

Agneta Fagerström-Olsson kom senare igen bland annat med den kritikerrosade tv-serien Hammarkullen.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons