Annons

Namngivningen har nått vägs ände

Nu har alla vägar på landsbygden i Trelleborgs kommun fått namn. De fyra sista namnen sattes på samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2014

– I stort sett är vi klara, säger Anders Lusth, chef för Mät- och kartavdelningen på kommunen. Visst finns det några ställen där vi fortfarande har diskussioner med de boende, men i huvudsak så har vi satt namn på alla vägar på landsbygden nu.

De fyra sista vägarna på landsbygden som fick sina namn på samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde var Boställevägen i de södra delarna av Skegrie, Skälhögsvägen i norra delen av Västra Vemmerlöv, Tågarpdalsvägen, norrut från Tommarpsvägen ungefär vid Terdéns plantskola, samt Grönby söderväg, en lång väg söderut från Landsvägen.

Annons

– Arbetet har pågått länge, men intensivt har vi arbetat med att sätta namn på vägarna på landsbygden i ungefär två år, säger Anders Lusth.

Alltid jobb kvar

Den intensiva delen av namngivningsarbetet är nu klar, men det finns alltid löpande arbete med nya vägar och gator som ska ha namn.

– Sedan pågår det diskussioner om olika mindre vägar och gator. I Anderslöv vill man till exempel döpa en gata efter en känd polis i byn, polis Karlsson.

Anders Lusth berättar också att de flesta namnskyltar kommit upp.

– Men på en del ställen har vi ännu inte kommit överens med markägaren om att få sätta upp skyltarna, säger han.

Bakgrunden till namngivningen är den nya lag som säger att alla svenskar ska vara folkbokförda på en lägenhetsadress.

En betydelsefull orsak till att det är bra att ha vägnamn på landsbygden är att det blir lättare för utryckningsfordon att hitta rätt. En del av namnen som namnkommittén föreslagit har inte fallit i god jord hos de boende. Men i de allra flesta fall har det kunnat lösas, till allas belåtenhet.

Namnkommittén har strävat efter att hitta namn med anknytning till bygden. Namngivningen för även det goda med sig att gamla traditioner kan bevaras till eftervärlden, även efter att äldre generationer gått bort.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons