Annons

Nämnd vill privatisera städning

En utredning ska visa vägen för fastighetsnämnden i planerna på att lägga ut städningen på entreprenad.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2007

Det blev en politisk dragkamp när fastighetsnämnden sammanträdde i tisdags kväll.

Alliansen pläderar för att undersöka möjligheterna att privatisera städningen av Trelleborgs kommuns lokaler, medan socialdemokraterna och sverigedemokraterna försökte avstyra den utredning, som ska staka ut riktlinjerna för en konkurrensutsättning. Efter votering blev det 5-5.

Annons

Bertil Andersson (kd), ersättare i nämnden, fick utslagsrösten därför att nämndsordföranden Tommy Lindstedt inte var närvarande på mötet. Det ledde till seger för förslaget att göra en utredning om förutsättningar och konsekvenser vid en privatsering. I dag finns ett 90-tal anställda lokalvårdare på Trelleborgs kommun.

Ett stort antal av dessa riskerar att mista sin tjänst som kommunanställd om städningen läggs ut på entreprenad.

Fackets representant, Gun Tenggren, engagerad i Kommunal, sektion 21 i Trelleborg, är kritisk mot planerna på privatisering:

– Vi är ju inte glada för det här förslaget. Förutsättningen för en konkurrensutstäning är att de kommunanställda lokalvårdarna erbjuds jobb i städbolaget. Kravet är att de ska ha samma villkor eller bättre än de har i dag, säger Gun Tenggren.

Ett mycket bra jobb till en låg kostnad. Så vill Bertil Andersson att lokalvården ska fungera framöver. – Det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Eftersatt underhåll och dålig ventilation gör att det krävs mer pengar hela tiden. Finns det möjlighet att förbilliga städningen tycker jag vi ska göra det, argumenterar Bertil Andersson och fortsätter:

– Det handlar inte om att sparka ut folk på gatan. Vi måste se till att de kommunalställda lokalvårdarna erbjuds nytt jobb. Precis som i Vellinge kan städningen göras effektivare och till en mindre kostnad. Tänk om det kommunala städmonopolet äntligen bryts, säger han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons