Annons

Nämnd vill höja VA-avgiften

Indexuppräkningen täcker inte kommunens kostnader. Nu vill politikerna i tekniska nämnden att det ska bli 10 procent dyrare att ansluta ett nybyggt hus till VA-nätet.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2011
Foto: Keith Srakocic

Bakgrunden till förslaget är de 75 hus som planeras öster om Beddingestrand. Med indexuppräkningen skulle det från och med nästa år kosta cirka 80 000 kronor exklusive moms att ansluta ett nybyggt hus till vatten- och avloppsnätet. Den summan täcker dock inte vad det kostar för kommunen att ansluta de 75 husen.

– Därför blev förslaget att höja avgiften med ytterligare cirka 6000 kronor för hela kommunen. Alternativet är att projektet vid Beddingestrand får särtaxa, säger Martin Nilsson, chef på tekniska förvaltningen.

Annons

Det var en enig nämnd som på sammanträdet i veckan beslutade att förslaget bör bli verklighet från och med 2012. Den nya taxan måste dock klubbas i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Vårt förslag är att man först ska ta beslut om den nya taxan och sedan om utbyggnadsplanen vid Beddingestrand. De två ärendena måste nämligen löpa parallellt med varandra. Går inte höjningen igenom faller utbygganden också, säger Martin Nilsson.

Nuvarande avgift för att ansluta sig till VA-nätet är drygt 78 000 kronor exklusive moms.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons