Annons

Nämnd vill ha fler vindkraftverk

Tekniska nämnden i Trelleborg menar att vindkraften borde kunna stå för betydligt mer av energiproduktionen i Trelleborgs kommun än den gör i dag.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2003

- 20 procent av kommunens elförbrukning skulle kunna komma från vindkraften. Det är en realistisk målsättning, säger Lennart Lindsjö, teknisk chef i Trelleborgs kommun. Tekniska nämnden tar upp frågan i samband med ett remissvar på en utredning som Region Skåne gjort om vindkraften i Skåne. I dag har de vindkraftverk som finns i Trelleborgs kommun en effekt på knappt 8 megawatt. Tekniska nämnden menar att det finns utrymme för vindkraftverk med en sammanlagd effekt på cirka 30 megawatt. Det handlar om fem till sex grupper av vindkraftverk med fem till sex vindkraftverk i varje grupp. Det krävs för att producera den mängd el som behövs för att fylla en femtedel av behovet i kommunen. Alla vindkraftverken måste dock inte byggas på helt nya platser. En del äldre vindkraftverk producerar ganska lite el i jämförelse med moderna och kan ersättas. De planer som finns på storskalig vindkraftverk till havs ligger utanför diskussionen. I det här fallet handlar det om vindkraftverk på land. Tekniska nämnden menar i sitt yttrande att vindkraften har stora utbyggnadsmöjligheter i Trelleborgs kommun. Översiktsplanen bör utarbetas så att det blir möjligt att bygga vindkraftverk för att uppnå en effekt av ungefär 30 megawatt, enligt nämnden. Tekniska nämnden anser också att det är viktigt att de nationella målen med vindkraften, där en stor del av kraften väntas produceras i Skåne, bör prioriteras i regionens arbete. Region Skånes utredning har kommit till med anledning av de starka konflikter som etablering av vindkraftverk i Skåne gett upphov till.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons