Nämnd slår larm om soptipp

Gamla soptippen som ligger i Albäckskogen kan innehålla gifter. Tekniska nämnden har nu inlett en undersökning för att få klarhet i varför det finns ett ökat antal närsalter i marken på den tidigare tippen.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007
För 33 år sedan stängde soptippen, som ligger i den sydöstra delen av Albäckskogen. Nu ska den forna avstjälpningsplatsen granskas. BILD: CLAES NYBERG
För 33 år sedan stängde soptippen, som ligger i den sydöstra delen av Albäckskogen. Nu ska den forna avstjälpningsplatsen granskas. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

En 20-30 meter lång häck, som vissnade strax efter ett av de kraftiga skyfallen förra sommaren, blev upptakten till Kommunal tekniks undersökning av den numera nedlagda soptippen, som avvecklades 1974.

Häcken tillhör en tomt, belägen strax söder om fotbollsplanen i närheten av den forna avstjälpningsplatsen, belägen i den sydöstra delen av friluftsområdet.

En färsk undersökning, beställd av Kommunal teknik, visar att mängden närsalter ökat. Framför allt har kvantiteten fosfor och kväve blivit större än tidigare. Konsekvensen kan bli en övergödning i havet.

Vattnet i marken på delar av den gamla tippen rinner ut i havet, vilket blir en bidragande orsak till de fintrådiga algerna, det vill säga tången som varit ett ständigt gissel i Trelleborg under de senaste åren.

- Den ökade mängden närsalter motsvarar näringsinnehållet avloppsutsläpp för närmare 8-10 000 personer, vilket ju är ungefär en fjärdedel av kommunens invånare, vilket är en påfallande stor mängd , säger Bengt Lander, som är projekteringschef på Kommunal teknik.

I nuläget finns det inget konkret som tyder på att det finns gifter, som successivt rinner ut i Östersjön, men enligt Landers bedömning måste det nu göras en genomgripande kontroll.

Tidigast strax före jul kan det stå klart vilket tillstånd marken på den gamla tippen är i. Tekniska nämnden beslutade vid sitt senaste möte att anlita en konsult som kan utföra prover, för att kartlägga orsaken till de ökade mängderna kväve och fosfor.

- Det är en indikation på att något inte står rätt till. Vad det är måste vi nu ta reda på, fortsätter Lander.

Beskedet att det inte stod rätt till i marken vid tippen stod klart för två veckor sedan då några provresultat var klara. Förra fredagen informerades tekniska nämndens presidium och nyheten nådde hela nämnden vid onsdagens sammanträde.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.