Annons

Nämnd ser kritik som orättvis

Socialnämnden tillbakavisar en stor del av den kritik som revisionsföretaget PWC riktar när det gäller aktiviteter och meningsfull vardag för äldre inom äldreomsorgen. Nämnden tycker att granskningen ger en orättvis bild.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2014

Det råder brist på aktiviteter, stimulering och social samvaro för dem inom den kommunala äldreomsorgen i Trelleborg och en del av dem som bor på äldreboenden väljer att vila i brist på sysselsättning. Den bilden målas upp i den granskning som PWC gjort men socialnämnden håller inte med. De menar att slutsatserna i granskningen är helt motsatta dem som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, drog när de gjorde sin granskning av äldreomsorgen bara ett par veckor efter PWC. Dessutom menar de att kommunens egna brukarundersökningar också ger en annan bild.

– Vi brukar välkomna att bli granskade eftersom det ger oss ett kvitto på vad vi gör bra och visar vad vi kan göra bättre. Men den här granskningen säger emot den som IVO gjorde tre veckor senare, bland annat när det gäller genomförandeplaner, säger Sara Åhlander, tillförordnad socialchef.

Annons

Hon menar att myndigheten snarare lyfte fram de individuella genomförandeplanerna som ett föredöme medan PWC krävde ökad tydlighet i planerna. Även på andra punkter skilde de båda granskningarna sig åt.

– I ett sådant här fall måste vi välja att lyssna på tillsynsmyndigheten, menar Sara Åhlander.

Hon hänvisar också till den brukarundersökning som socialnämnden gör årligen. Enligt den anser 77 procent av omsorgstagarna att de har en meningsfull dag och 82 procent får sitt behov av social gemenskap tillgodosett.

– Vi brukar utgå från att en nöjdhet på 70 procent är ett bra resultat, säger Sara Åhlander.

I sitt svar till kommunens revisorer, som har gett uppdraget till PWC, påtalar nämnden att granskningen inte ger någon rättvisande bild utan säger emot brukarundersökningen. Men S-ledamöterna tyckte att det var för skarpt formulerat.

– Vi tycker ju att de pekar på en del saker som vi själva sett innan och som varit uppe i fullmäktige. Bland annat frågan om ojämn kvalitet, säger Marianne Pettersson (S) som däremot håller med om att revisionen är gjord med ett litet underlag.

Sara Åhlander påpekar att det inom socialförvaltningen finns en egen stöd- och tillsynsenhet sedan ett år tillbaka och att tanken är att denna ska kunna göra egna kontroller av verksamheten.

– Jag tror mycket på det framöver, säger Sara Åhlander.

Fanny Nyberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons