Annons

Nämnd kräver heltidsstudier för flyktingungdomar

Ge våra ensamkommande flyktingungdomar heltidsstudier, kräver arbetsmarknadsnämnden. Alla elever erbjuds redan det, menar rektor Mattias Rådmark.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2012
Foto: ERIK G SVENSSON

– Jag anser inte att femton timmar i veckan är heltid, säger Tomas Djurfeldt, chef för etableringsboendena Pegasus och Fenix.

Arbetsmarknadsförvaltningen och -nämnden har flera gånger påpekat för bildningsnämnden att ungdomarna på boendena har rätt till heltidsstudier enligt skollagen. Men det får de inte idag. De som läser på sfi, svenska för invandrare, har femton timmar i veckan. När de är klara med sfi går de vidare på ett program som heter språkintroduktion. Då läser de sjutton eller arton timmar i veckan.

Annons

– Det består av sfi, idrott och samhällsorientering, säger Tomas Djurfeldt.

Språkintroduktion ingår i gymnasiet. Därmed har eleverna som går där rätt till heltidsstudier. Men det får de inte.

Varför är det viktigt att de går i skolan på heltid?

– Det är viktigt att ha full studiegång och sysselsättning för att inte tappa fart i sin introduktion och etablering. Ungdomarna är nära ett vuxenliv och behöver vara väl rustade för att kunna klara sig själv, säger Tomas Djurfeldt.

Frågan togs upp på arbetsmarknadsnämndens senaste möte. Tidigare har nämnden påpekat för bildningsnämnden att ungdomarnas skolgång inte är av den omfattning som de har laglig rätt till. Men ingenting har hänt. Nu vill arbetsmarknadsnämnden pressa på ytterligare.

– Vi kräver 40 timmar i veckan för dessa ungdomar. Som jag ser det blir det en kostsam historia annars. Om de inte får en bra utbildning är risken stor att de behöver försörjningsstöd sen, säger Jan Jönsson (KD), vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Trelleborgs kommun har haft ett avtal med Migrationsverket under ett år och tar idag emot 21 ensamkommande flyktingungdomar med permanent uppehållstillstånd.

Enligt Anna Tammelin på Skolverket har nyanlända ungdomar med uppehållstillstånd rätt till heltidsstudier.

– Ja, så ser lagstiftningen ut. Men det är lite oklart var heltid innebär. Och om eleven själv vill avstå från heltid så är det tillåtet. Om man till exempel inte gått i skolan innan så kan det vara bra att inte börja med heltid, säger hon.

Enligt rektor Mattias Rådmark erbjuds alla elever heltidsstudier - men alla går inte det.

Annons

– Är man nästan helt nyanländ och har ringa eller ingen skolgång bakom sig kan det vara ett stort steg bara att lära sig läsa och skriva ett nytt språk. En del ungdomar mår också dåligt av saker de varit med om. Då kanske man inte klarar av att gå i skolan mellan 8 och 16 varje dag, säger han.

Han menar att man måste göra enskilda bedömningar för alla elever.

– Vi gör dessa bedömningar tillsammans med eleven och elevens god man, säger Mattias Rådmark.

Sanna Wahanta
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons