Annons

Nämnd kräver anslutning

Miljönämndens utredning visar att avloppen i drygt 1900 hushåll i Trelleborgs kommun inte klarar miljökraven.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2005

Uppgiften presenteras av miljönämnden. Det stora flertalet av dessa saknar anslutning till kommunalt VA, vatten- och avsloppsledning.

– Vi vill inte att till exempel toalettvatten och annat orenat vatten åker ut i vattendragen i Trelleborgs kommun, säger miljöchefen Britt-Marie Paulik.

Annons

Miljönämnden sätter nu upp en målsättning att alla drygt 1900 hushållen i kommunen, vars avlopp inte uppfyller kraven enligt Miljöbalken, ska ha bytt till standardiserade vatten- och avloppsledningar senast 2010.

– Vi hoppas att så många som möjligt av de berörda är intresserade av att byta avlopp, fortsätter Britt-Marie Paulik.

Jan-Åke Persson, en av kontaktpersonerna på Kommunal teknik, som är engagerad i frågan konstaterar att det är en komplex fråga när det gäller målsättningen att byta ut avlopp ute på Söderslätt och i tätorter i kommunen. – Vi gör vad vi kan, säger Jan-Åke Persson. Men det är också en kostnadsfråga för kommunen. Ibland kan det bli billigare att skapa lokala reningsverk i stället för att dra ledningar.

Enligt dagens taxa kostar det cirka 71 500 kronor för varje hushåll att anlägga kommunalt VA.

– Vi har gått ut med enkät till de 1 900 hushållen. 1 200 av dessa säger att de är positiva till anslutning, säger Jan-Åke Persson.

Takten är inte särskilt hög när det gäller anslutning av kommunalt VA. Årligen är det ungefär 30-40 hushåll som får nya ledningar.

I somras fick några hus på Hålahögsvägen i Klagstorp nya avlopp, liksom några hushåll i västra delen av Anderslöv vid Landsvägen, i närheten av skolan. Totalt byttes avloppsledningar i ett 20-tal fastigheter.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons