Nämnd går mot egna regler

Byggnadsnämnden har gett bygglov till boenden som bryter mot nämndens egna detaljplaner. Nu får fastighetsägarna leva med problemen.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2007
Bygglov som går mot detaljplan har gett de boende problem med buller. Nu ska plank bytas till mur. bild: tomas nyberg
Bygglov som går mot detaljplan har gett de boende problem med buller. Nu ska plank bytas till mur. bild: tomas nybergFoto: 

Under flera år har personer som bor längs Hedvägen klagat på allt för höga bullernivåer. När kommunen har utrett frågan förstår man dock varför. Byggnadsnämnden har sedan år 1991 tillåtit avvikelser från detaljplanen som nu orsakar problem.

– När området planerades 1983 pekade tekniska nämnden på att buller från gatan skulle kunna bli ett problem, säger mijöchefen Britt-Marie Paulik och fortsätter:

– De skrev därför in i detaljplanen att fasaderna skulle ha en högre luftljudsisolering och att det endast skulle byggas radhus som skulle fungera som bullerskärm. Men byggnadsnämnden bortsåg från det och tillät 1991 att bostäder fick uppföras som friliggande byggnader.

De friliggande byggnaderna släppte in mer ljud och när trafiken med tiden ökade skickade Jonny Svenning, före detta ordförande för en bostadsrättsförening i området, år 2005 in ett skriftligt klagomål till kommunen.

– Vissa tider på dygnet kunde ju de boende inte ens sitta ute i sin trädgård på grund av oljudet, berättar Jonny Svenning. Miljönämnden har nu beslutat att en tät mur ska ersätta de plank som på vissa platser inte lyckas stoppa bilarnas oljud. Men kostnaden på 350000 till 500000 hamnar inte på byggnadsnämnden, utan på tekniska nämnden som är väghållare.

– Vi har försökt bestrida att vi ska betala för det här . Vi anser att byggnadsnämnden borde stå för kostnaden när det är de som har gjort fel, säger Bengt Lander.

Han avslöjar även att liknande problem har uppstått på fler platser:

– Vid Västervång har en två meter hög mur byggts enligt detaljplanen. Men sedan har byggnadsnämnden gett bygglov till ett hus på två meter och nu sitter fastighetsägaren och får inget bullerskydd, säger Bengt Lander.

TA har sökt de personer som är ansvariga för bygglov inom byggnadsnämnden, utan framgång.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.